június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Történeti séták

Könnyű sétáink során felfelé nézünk, lefelé nézünk, fókuszálunk, elmosolyodunk, felkacagunk, rácsodálkozunk, megérintődünk, közelebb jutunk. Emberekhez. Óbudához. A legrégibbhez, az újabbhoz és a még újabbhoz. Kényelmes cipő javasolt, mert Óbudán macskakövet biztosan ígérhetünk!

A séták során bejárt útvonal hossza: 1,5 – 3 km

Időtartam: 60-150 perc

Sétáinkat az év során múzeumunk rendezvényeihez kapcsolódva hirdetjük meg, amelyekről honlapunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak.

 

Kínálatunk:

Műhely, üzem, gyár I. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be: Goldinger-féle Jéggyár, Óbudai Dohánygyár/BRG, Óbudai Hajógyár, Kéky Imre Első (Asztalos) Szerszámgyár, Leipziger-féle Szeszgyár/Buszesz, Budapesti Harisnyagyár, Magyar Textilfestőgyár, Házgyár, Óbudai Gázgyár, Facsavargyár, Mezőgazdasági Gépgyár, Gép- és Felvonógyár, Hüttl/Aquincumi Porcelángyár, Óbudai malom, Szőnyeggyár, Selyemkikészítőgyár, RADELKIS, téglagyárak, Óbudai Harisnyagyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Műhely, üzem, gyár II. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be, sok egyéb között: Lenz-féle Bőrgyár, Meteor Pénzszekrénygyár, Goldberger Textilgyár, Jakab Leitner Kékfestőgyár, Kánitz-féle Kékfestőgyár, Král Kőfaragótelep, Spitzer Gerzson/Fürst-féle Kékfestő-Pamutkikészítőgyár, Kesztyűvarrótelep, Magyar Reszelőgyár, Magyar Csiszolókoronggyár, Atlantica Cipőgyár, Jagscha Károly Zongoragyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta Óbudán

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost. A séta állomásai: Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete – Református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2,5 óra.

 

A Zichy-kastély titkai – Kastélytörténeti séta

Az óbudai Zichy-kastély nem csupán a Fő tér egyik legfőbb látványossága, de otthont ad több múzeumnak és kulturális programnak is. Bár a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket. Mikor és ki építette a kastélyt? Pontosan milyen funkciót láttak el a különböző épületszárnyak? Mi volt az épület sorsa és milyen átépítéseket láthatunk jelenleg? A séta során településünket érintő fontos eseményeket is felelevenítjük.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 70 perc.

 

„Isten veletek, ti boldog Vendelinek” – múltidéző séta Óbudán az eltűnt kiskocsmák nyomában

Az Óbudai Múzeum történeti és gasztronómiai sétáján a látogatók bepillantást kaphatnak az óbudai kiskocsmák, vendéglők, kávéházak világába. A séta során felkeressük a hajdani kiskocsmák helyszíneit, felidézve a régi óbudai vendéglátás hangulatát. Az érdeklődők komplex képet kaphatnak arról a színes gasztrokultúráról, amely a települést jellemezte és jóval több volt, mint a kockás asztalok világa. A séta útvonala: Óbudai Múzeum recepció – Szentlélek tér – Fő tér – Hídfő utca – Laktanya utca – Kórház utca – Flórián tér – Kiskorona utca – Mókus utca – Lajos utca – Korona tér.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra

 

Kurta kocsmatúra

Könnyű városi séta az Óbuda központjában hajdan működő kocsmák és vendéglők nyomában. Tarts velünk és megtudhatod, milyen szórakozóhelyek várták a szomjas és éhes vendégeket egykoron a Szentlélek tér – Fő tér – Hídfő utca – Kórház utca – Polgár utca – Tavasz utca – Laktanya utca övezetében. Ódon emlékek, friss élményekkel!

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 60 perc.

 

Felekezettörténeti séta

Óbuda vallásos élete a város történelméhez hasonlóan nagyon színes képet mutat. A séta során eme változatos vallási élet 18-20. századi színtereit járjuk be. Meglátogatjuk többek közt a pestisjárvány után emelt Szentháromság-szobrot, a Zichyek által építtetett, az ország egyik legszebb, rokokóba hajló szószékével rendelkező Szent Péter és Pál plébániatemplomot, Budapest egyik legkorábbi ma is működő, impozáns zsinagógáját, a főváros legrégebbi református templomát és az újrakezdést is szimbolizáló evangélikus templomot. A séta során, amennyiben lehetőség adódik, templombejárásokat is tartunk.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2-2,5 óra.

 

Vályogtól a toronyházig – „panelos séta”

A séta során a résztvevők megismerkedhetnek a megnövekedett lakásigények kielégítésére épülő, új technikájú, elgondolású és kivitelezésű óbudai lakótelepek létrejöttének történetével, a kísérleti elképzelésektől egészen a panelházak megszületéséig. A kísérleti lakótelep bemutatása után a Vörösvári út túloldalán épült szintén kísérleti jellegű komplexumokkal (Hunor utca, Hévízi út) foglalkozunk, majd áttérünk a panelházak építésének történetére. A séta végén az Óbudai Múzeumban külön vetítéssel megnézhető a szanálásokról és a panelházak építéséről szóló kb. 30 perces kisfilm összeállítás.

A séta útvonala: Találkozás a McDonald’s előtt – Gyenes utca – Érc utca – Váradi utca – Vörösvári út (SZTK) – Körte utca – Hunor utca – Hévízi út – Hunor utca – Vihar utca – Szőlő utca – Flórián tér (park). A séta a Faluház előtti téren fejeződik be, illetve az Óbudai Múzeumban.

A séta a Vörösvári úti McDonald’s-tól indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Óbuda eltűnt utcái

A tematikus múzeumi séta témája és célja a különböző okok miatt – hídépítés, szanálás, panelépítés – eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésének, történetének, fontosabb épületeinek bemutatása Belső-Óbudán. Útvonal: Óbudai Múzeum – Fő tér – Lakatanya utca – Vöröskereszt utca – Harrer Pál utca – Miklós tér – Miklós utca – Kórház utca – Szentendrei út – aluljáró – Szent Flórián szobor – Serfőző utca – Templom utca – Kiskorona utca – Pacsirtamező utca – Szőlő utca előtti tér (a séta befejezése). A résztvevők indulás előtt kapnak egy fénymásolt Óbuda térképet, amely az 1880-as évek végén ábrázolja a séta során bemutatott utcákat, tereket, megkönnyítve a tájékozódást.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Barokk séta – Zichyek Óbudája

A 18. században a Zichy család töltött be meghatározó szerepet Óbudán, a török megszállás alatt elnéptelenedett várost egy csodálatos barokk forgataggá varázsolták. A séta során felkeressük Óbuda barokk és rokokó emlékeit, ezeken keresztül ismerjük meg a korszak történelmét és jelentős művészeti teljesítményeit. Ellátogatunk a Zichy kastélyba, megtudjuk miért is állították a Szentháromság szoborcsoportot és kik is azok a szentek, akik a Szent Péter és Pál főplébánia templom előtt strázsálnak. A séta állomásai: Zichy kastély udvara – Szentháromság szoborcsoport – Nepomuki Szent János és Szent Flórián szobra – Szent Péter és Pál főplébánia templom – Kálvin köz – Fogadalmi oltár a Flórián téren

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 1,5 óra.

 

Óbuda menetrend szerint – közlekedéstörténeti séta az omnibusztól napjainkig

Az Óbudai Múzeum új tematikus városi sétája a település tömegközlekedésének történetét próbálja bemutatni és részben bejárni, a XIX. század közepétől a XXI század elejéig. A séta alkalmával a résztvevők megismerkedhetnek a helyi és a távolsági tömegközlekedés kialakulásával, legfontosabb állomásaival, szakaszaival, az egyes járatokkal és járműtípusokkal, valamint a releváns nyomvonalakkal. Bemutatásra kerülnek a hajdani és a mostani végállomások, a már lerombolt óbudai remíz, illetve olyan ritkaságok, mint az első trolibusz vagy a soha el nem készült lanovka tervei. Megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen kölcsönhatással volt egymásra a rohamosan növekvő városrész és a tömegközlekedés, milyen szerepe van Óbudának a főváros és az agglomeráció viszonylatában. A séta nem tér ki az összes, a tömegközlekedésben korábban szerepet játszó járműtípusra (villamos, HÉV, autóbusz), azok pontos paramétereire és kronológiai történetükre, hanem összeségben vizsgálja a feltételeket, szereplőket és azok fejlődését, átalakulását.

A séta útvonala: Óbudai Múzeum recepció- Szentlélek tér – Tavasz utca – Fő tér – Laktanya utca – Kórház utca – Miklós utca – Szentendrei út – aluljáró – Flórián tér – Vörösvári út – óbudai remíz – Bécsi út – Hévízi út – Bogdáni út.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta

A szobornéző séta alkalmával a Fő tér és az Óbudai Múzeum közelében található köztéri szobrok megtekintésére, történeti hátterük és alkotóik bemutatására kerül sor. A szobrok történetén keresztül egyben ízelítőt kapunk Óbuda egy-egy jelentősebb eseményével, meghatározó személyiségével kapcsolatban. A séta alkalmával érintett szobrok: Szentháromság (Szentlélek tér), Szindbád, a hajós (Fő tér), Várakozók (Fő tér), Harrer Pál (Fő tér), Óbuda (Kórház utca), Fogadalmi oltár (Pacsirtamező utca – Serfőző utca sarka), Szent Flórián és Nepomuki Szent János (Templom tér)

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 1,5 óra.

 

Adventi pillanatok a klarisszákkal – Városi séta

A séta során ellátogatunk a klarissza kolostor és templom romjaihoz (Mókus utca – Perc utca sarok), ahol megismerkedünk a klarisszák történetével, a rend alapítójával, továbbá az óbudai kolostort alapító Piast Erzsébet királyné életével és mecénási tevékenységével. Az adventi időszak és Jézus születésének ünnepe az apácák életében mindig kiemelkedően fontos időszakot jelentett, amelynek a karácsonyi éjféli mise volt a megszentelt csúcspontja. Az ehhez kapcsolódó történet pedig arra is fényt derít, hogy miért éppen a televízió védőszentje lett Assisi Szent Klára…

Mindemellett megismerhetjük Erzsébet királyné hosszú életének, fiatalos energiájának egy varázserejű, a középkori királyi udvarokat is meghódító elixírhez fűződő titkát, a királyné csodaszerének receptjét pedig a séta résztvevői hazavihetik és akár otthon is elkészíthetik! 

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Időtartama kb. 60 perc.

 

Krúdy karácsonya Óbudán – Fiktív adventi séta

Hogyan zajlott advent időszaka Óbudán a két világháború között? Hol vásárolhatták meg szeretteiknek a karácsonyi ajándékokat a helybeliek? Milyen népi szokásokat tartottak az ünnepi időszakban az itt lakók? Mindezeket hogyan láthatta az író, az Óbudán élő Krúdy Gyula? E kérdésekre kaphatunk választ adventi tematikus sétánkon, amelyen Krúdy szemszögéből vizsgáljuk meg és járjuk be az egykori Óbuda központját. A séta során bőven lesz szó kisboltokról, szokásokról, ételekről, vendéglőkről, amelyek megismerésében az író szavai és gondolatai is segítségünkre lesznek.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Időtartama kb. 60 perc.

 

Szeretettel várjuk látogatóinkat sétáinkon és rendezvényeinken!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése