Keresés

február 2024
hKscpsv
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3

Időszaki kiállítás

KÖZÖS OTTHON, SAJÁT ÉRZÉS – Óbudai írók, írók Óbudán

Új időszaki kiállítás

Az ókori világ több kultúrájában úgy tartották, hogy az otthon a világ közepe. Az otthon fogalma szimbólumként is értelmezhető, amely az ember alapvető szükségleteinek halmazába tartozik, ám mindenkinek mást jelent. Fizikai kiterjedésén túl, leginkább érzelmi tartalma van, amelyet gyakran pusztán az emlékek határoznak meg. A kiállításban szereplő 28 óbudai író eltérő módon kötődött közvetlen lakóhelyéhez, különböző körülmények alakították otthonra találásukat vagy éppen annak ellenkezőjét. A kiállítást bejárva pedig nemcsak az írók, hanem saját magunk szűkebb vagy tágabb értelemben vett otthonhoz való viszonyán is elgondolkozhatunk.

A kiállítás 2023. november 17-től 2025. január 26-ig látogatható.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.

Ki gombolta volna? – Barangolás a gombok világában

Virtuális Kiállítás

A kiállítás virtuális formában az alábbi linken érhető el: https://visit.exhibitonline.hu/ki-gombolta-volna

A múzeum textil- és viseletkiegészítő gyűjteménye számos különlegességet rejt – elég csak a Goldberger Textilipari Gyűjtemény gazdag anyagára gondolni. A múzeumba 2021-ben érkezett nagylelkű felajánlás inspirációjából, a sok érdekesség közül most ez a kicsiny tárgy, a gomb kerül fókuszba.

Célunk széleskörű kontextusban bemutatni a gombok formai és funkcionális sokszínűségét, idő- és térbeli változatosságát, előállításának technológiáit, az alapanyagok sokféleségét, valamint használatának és jelentéseinek gazdagságát. Fontos szempontunk az általuk hordozott szimbolikus tartalom bemutatása is: a társadalmi rang, illetve a társadalomban betöltött szerep, a vagyoni helyzet, az életkor, az ünnepi vagy hétköznapi alkalom. Kiállításunkban természetesen szerepet kap a gombgyártás óbudai vonatkozása is.

Számos közgyűjtemény és magánszemély ajánlott fel a kiállításba egyedi tárgyakat, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a gombok világáról.

A különböző gombok mozaikokat villantanak fel az egyes korszakok társadalom- és divattörténetéből, az ipartörténet és gyártástechnológia változásából, mindezek révén pedig árnyaltabb képet festenek folyton változó kultúránkról.

„Bolond ez a világ: arkangyallá változhatsz, megőrülhetsz vagy akármekkora gazember lehet belőled, senki sem látja. De hiányozzék csak egyetlen gombod… mindjárt észreveszi mindenki.” – Erich Maria Remarque

Nos, ebből a kiállításból reményeink szerint nem hiányzik egy sem, vagy, ha mégis, és épp önöknél lenne, a múzeum munkatársai szeretettel várják gyűjteményünkbe!

A kiállítás 2022. december 10-től 2023. október 1-ig volt látogatható az Óbudai Múzeum időszaki kiállítóterében.

A kiállítás elnyerte az Év kiállítása 2023 díjat.

Harrer Pál és Óbuda szerepe a városegyesítésben

A Harrer család óbudai és fővárosi tevékenységét bemutató sorozatunk, melynek első része 2022-ben Harrer Pál életútját mutatta be, idén közéleti tevékenységét állítja középpontba. 2023-as időszaki kiállításunk egyúttal Budapest megszületésének 150. évfordulója előtt is tiszteleg.

Harrer Pált 1872. november 10-én választották meg Óbuda első polgármesterévé, e tisztséget 1873 novemberéig, a főváros megalakulásáig töltötte be. Polgármesterként részt vett a városegyesítést előkészítő bizottságok munkájában. A városegyesítést követően továbbra is vezető tisztségviselő maradt, a III. kerületi elöljáróság jegyzője lett. A közlekedés, a közművesítés terén meginduló változásokat, új középületek és gyári üzemek létrejöttét Harrer Pál is megélhette. A tárlat Harrer Pál saját szavai által, visszaemlékezéseit felhasználva mutatja be Óbuda helyét, lehetőségeit és szerepét a főváros létrejöttében.

A trilógia 2024-re tervezett záró kiállításában fiával, Harrer Ferenccel találkozhatunk majd, aki jelentős szerepet játszott az 1950-ben létrejött Nagy-Budapest megteremtésében.

A kiállítás 2023. május 5-től 2024. április 30-ig látogatható az Óbudai Múzeum Harrer folyosóján.

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése