június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Törékeny Vágyak. Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig

„Törékeny vágyak – porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár”                                  

A kiállítás az Óbudai Múzeumban 2018. december 11. és 2019. szeptember 29. között volt látogatható. Ezt követően – vándorkiállítás formájában – a tatai Kuny Domokos Múzeumban tekinthették meg az érdeklődők 2021. április 5-ig.

A másfélezer év óta Kínában, titkos recept alapján készített porcelánok nagyjából háromszáz éve kezdték el meghódítani Európát, hogy státuszszimbólumként a királyi, főúri családok asztalára kerüljenek. Az első európai porcelánok hosszas kísérletezések után, csupán az 1700-as évek elején születtek meg. A bonyolult technológia és a sokrétű szaktudás eredményeként létrejött különös szépségű, ragyogó fehérségű „használati tárgyak” azóta társai életünknek: részesei az ünnepeinknek, vagy éppen mindennapi pillanatainkat varázsolják ünnepivé. Látszólagos törékenységük ellenére dacolnak az idővel.

A nagyhírű hazai porcelángyárak mellett kevésbé ismert, hogy Óbudán is létezett porcelángyár. Hüttl Tivadar, kibővítve az édesapja által 1854-ben alapított üzletet, először egy porcelánfestő üzemet hozott létre, termékeinek kiváló minőségével elnyerve a „császári és királyi udvari szállító” címet. 1903-ban a Jász utcában, majd 1906-ban Óbudán gyárat is alapított, amely az 1951-es államosítást követően Aquincum Porcelángyárként működött tovább. Az évtizedek során az óbudai porcelánok meghódították I. Ferenc József királyi asztalát, emelték a nemesi és nagypolgári lakások eleganciáját, az 1950-es évektől pedig eljutottak a társadalom legszélesebb rétegeinek otthonába. Időközben természetesen a termékpaletta is változott: a Hüttl étkészletektől, asztali szervizektől az aquincumi figurális porcelánokig, vitrintárgyakig.

Az Óbudai Múzeum új időszaki kiállítása sokoldalúan mutatja be e szerteágazó történetet. Nem csupán a két gyár történetét ismerteti, hanem betekintést enged a porcelán készítésének technológiájába, újításaiba, kísérleteibe is. A látogató megismerheti a termékpaletta sokszínűségét, változatosságát a királyi, nemesi, családi, kávéházi, szállodai szervizektől a panelházak vitrinjeiben felhalmozódó, mindenki számára ismerős nippekig. A kiállítás bemutatja az Aquincum Porcelángyár neves iparművész-tervezőit és legnépszerűbb vagy legkülönlegesebb alkotásaikat, továbbá a gyár egykori dolgozóinak személyes élményeit és az általuk készített, egyedi történettel bíró tárgyakat.

 

Benyóné Dr. Mojzsis Dóra – Polgár Mónika: Törékeny vágyak – porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár (kiállítási katalógus)

A kiállításhoz készült nagyalakú, 224 oldalas, közel 450 db fotót tartalmazó kötet a tárlatnál jóval összetettebb képet nyújt a két korszak porcelángyártásáról és nem titkolt szándéka, hogy a Zsolnay, Herendi, Hollóházi gyárak feldolgozása mellett a hazai porcelánirodalom újabb alapmunkájává váljon. A kiállításban szereplő porcelánokon túl széleskörű áttekintést ad a köz- és magángyűjteményekben fellelhető Hüttl és aquincumi darabokról is.

A Hüttl-gyár és család történetét, a gyárban zajló kísérleteket felölelő fejezetet a Hüttl-család leszármazottainak birtokában található archív fotók, illetve még a tárlaton sem látható tárgyak gazdagítják. Külön egységet képez az ún. Ferenc József-készlet, amelynek darabjai sokszor kalandos úton kerültek közgyűjteményekbe. Az Aquincum Porcelángyárról szóló fejezetben szintén számos korabeli fotó található a gyár életéből, az egyes termelési folyamatokról. A neves iparművész tervezők legszebb, vagy éppen legnépszerűbb figurái mellett a kiadvány kitér a szocialista művészetirányítás egyik legfontosabb szerve, az Iparművészet Tanács zsűrizési feladataira is. A kötetben számos, eddig publikálatlan adat szerepel, amelyek a levéltári kutatásokon kívül a Hüttl-család leszármazottaival, illetve az Aquincum Porcelángyár egykori dolgozóival történt interjúkon alapulnak. A katalógus végén pedig a további kutatásokhoz nélkülözhetetlen összeállítás található a Hüttl-gyár által alkalmazott, mintegy 30 különböző fenékjegyről is.

A katalógus megvásárolható a múzeum boltjában.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése