május 2024
hKscpsv
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
Középkor kölcsönben - műtárgybemutató a Műtárgyak Éjszakáján
2024. május 23.
18:15
24
Szavazz az Óbudai Múzeum Év műtárgyára!
2024. május 24.
10:00
KERESD A MACSKÁKAT! - NYOMKERESŐ JÁTÉK A KÖZÖSSÉGEK HETÉN
2024. május 24.
10:00
25
26
27
28
29
30
31
1
MúzeumSzombat - Játék-Tér-Idő. Antiktól a retróig - Átfogó tárlatvezetés a játékkiállításban
2024. június 1.
10:30
Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta Óbudán, a Régészet napján
2024. június 1.
11:00
2
ÓBUDAI KULTÉJ - 2021. JÚLIUS 31.

Idén második alkalommal jön az Óbudai KultÉj! A harmadik kerületi kulturális helyszínek (melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is találhatók) összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Július 31-én, szombaton egy délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat!

Ez idő alatt a látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1.500 forintért megváltott karszalaggal minden Óbudai KultÉj eseményen részt vehetnek. A programok 14 év alatti látogatóknak ingyenesek. Az óbudai és egyéb kedvezmények ezen a rendezvényen nem érvényesek.

A résztvevő intézmények programjait itt találja: visitobuda.hu/obudaikultej

 

Ezen a napon az Óbudai Múzeum 14.30 órakor nyit. 

 

Az Óbudai Múzeum beltéri programjain csak védettségi igazolvánnyal, szabadtéri programjain azonban védettségi igazolvány nélkül (VN) is részt lehet venni. Az Óbudai KultÉj karszalag ellenőrzése mindkét esetben a recepción történik. 

Látogatási szabályainkról itt tájékozódhat.

 

PROGRAMJAINK:

16.00-20.00 Kis kedvencek kicsiny tára – Kézműves foglalkozás gyerekeknek

Kedvenc kézműves foglalkozásainkból álló válogatással várjuk az alkotni vágyó gyerekeket: készítünk zseníliasárkányt, spatula-katapultot és egy optikai játékot, a taumatrópot is!

Helyszín: Időszaki kiállítótér

 

16.00-18.00 Óbuda középkori templomai és Piast Erzsébet királyné, Óbuda „mecénása” – Kosztümös tárlatvezetés

A „Templomok a talpunk alatt” című, föld alatti kiállításunkhoz kapcsolódva maga Piast Erzsébet királyné mesél a látogatóknak Óbuda középkori történetéről! Az érdeklődők megismerhetik az Árpád-kori Szent Péter és a 14. századi Szűz Mária templomok történetét, betekintést nyerhetnek a középkori Óbuda királyi majd királynéi központjának mindennapjaiba és Piast Erzsébet királyné életének meghatározó eseményeiről is értesülhetnek. A programot korhű zenei aláfestés kíséri, amelynek hangjai teljesebbé és átélhetőbbé teszik középkori időutazásunk élményét.

Vezet: dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus. Nagy Gergő középkori hangszeren kísér

Helyszín: Pincegaléria (Zichy-kastély udvarából nyílik)

 

17.00-19.00 Középkori tánctanítás – Musica Historica (VN)

Milyen lehetett egy udvari bál a középkorban? Milyen dallamokra, milyen lépéseket táncolhatott Óbuda mecénása, Piast Erzsébet királyné és fia, I. Nagy Lajos? A Musica Historica Együttes elmélyült zenetörténeti kutatások hátterével, korhű hangszerek segítségével mutatja be az érdeklődőknek a középkor zenei világát, sőt, a vállalkozókedvűek a korabeli táncok alaplépéseit is elsajátíthatják!

Helyszín: Zichy-kastély kertje

 

17.30-18.30 Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta (VN)

A szobornéző séta alkalmával a Fő tér és az Óbudai Múzeum közelében található köztéri szobrok megtekintésére, történeti hátterük és alkotóik bemutatására kerül sor. A szobrok történetén keresztül egyben ízelítőt kapunk Óbuda egy-egy jelentősebb eseményével, meghatározó személyiségével kapcsolatban.

A séta alkalmával érintett szobrok: Szentháromság (Szentlélek tér), Szindbád, a hajós (Fő tér), Várakozók (Fő tér), Harrer Pál (Fő tér), Óbuda (Kórház utca), Fogadalmi oltár (Pacsirtamező utca – Serfőző utca sarka), Szent Flórián és Nepomuki Szent János (Templom tér).

Vezet: Viszket Zoltán, az Óbudai Múzeum igazgatója, történész-muzeológus

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

 

19.00-20.00 Óbuda menetrend szerint – Rövid közlekedéstörténeti séta a Fő téren (VN)

A Fő tér hosszú ideig nemcsak a városigazgatás, hanem Óbuda tömegközlekedésének is a központja volt. A séta során feltárul a legfontosabb helyi vonalak kialakulásának története, az egyes járatok és járművek fajtái, valamint a tömegközlekedés fejlődésének hatása a településre. Ismerjük meg együtt Óbuda tömegközlekedésének megszületését és meghatározó mozaikjait az omnibusztól a lanovkáig, a lóvasúttól a trolibuszig, a postakocsitól a fonódó villamosig.

Vezet: Horváth Péter, történész-muzeológus, helytörténész

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

 

20.30-21.30 Piast Erzsébet királyné klarisszái és az örök fiatalság titka – Kosztümös, fáklyás séta (VN)

Kosztümös, fáklyás séta az Óbudai Múzeumtól a klarissza kolostor romjaihoz (Mókus utca), Piast Erzsébet királyné vezetésével, középkori zenei kísérettel. A séta során megismerkedünk a klarisszák óbudai megjelenésével, Erzsébet királyné személyiségével, mecénási tevékenységével és fiatalságának titkával: az első európai parfüm, az „Eau de La Reine de Hongrie”, a „Magyar Királyné vizének” történetével.

Tartsanak velünk egy izgalmas, 14. századi időutazásra, amelyre Önök akár saját középkori jelmezükben is érkezhetnek! A fáklyás séta indulása előtt az Óbudai Múzeum hivatásos fotósa csoportképet készít a résztvevőkről Piast Erzsébet királyné és kíséretének társaságában.

Vezet: dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

 

22.30-23.10 Szépség, kreativitás, kísérletezés. A Hüttl-család és gyáruk a porcelánok szolgálatában – Előadás

Kevesen tudják, hogy a nagyhírű hazai porcelángyárak mellett Óbudán is létezett porcelángyár, amelyet Hüttl Tivadar alapított 1906-ban. A különös szépségű, gyönyörűen festett óbudai porcelánok meghódították Ferenc József királyi asztalát is, Hüttl Tivadar pedig elnyerte a „Császári és királyi udvari szállító” címet. Az Óbudai Múzeum 2018-2019-ben időszaki kiállítás keretében mutatta be a család és a gyár történetét.

2017 és 2020 között a múzeum gyűjteménye több száz porcelánnal gyarapodott, amelyek között különleges, unikális darabok is szép számmal találhatóak. Az Óbudai KultÉj-en ezekből láthatnak egy szubjektív válogatást a látogatók, miközben egy rövid előadás keretében a Hüttl-család és gyár történetét is megismerhetik.

Az előadást tartja: dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus

Helyszín: Emeleti előadóterem

 

FOLYAMATOS PROGRAMOK 15.00-24.00

Életkeringő – Óriáslabirintus (VN)

Gondolták-e, hogy egy ősi szimbólum, az élet-halál körforgását lemodellező sorsjáték volt az alapja a ma is jól ismert, lépegetős társasjátékoknak? Tudták-e, hogy ezek a sorslabirintusok képezték a szakrális, vallástörténeti alapját a nép szegényebb gyermekei között is divatos ugróiskola variációknak? Tartsanak velünk és fény derül a szimbólumok jelentésére, amelyeket a társasjátékokon túl akár a templomok főhajói, a hegyek fennsíkjai vagy egy városi utca kőkockái rejtenek.

Helyszín: a Zichy-kastély udvara.

Óbudai csillagutazás – Óriás társasjáték

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Az egész kiállítást lefedő, élőszereplős társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak.

A játék időtartama kb. 60-90 perc. A felszerelt táska és a Holdnapló a Játékkiállítás előterében vehető át.

Helyszín: Játékkiállítás

Emlékrablók nyomában – Mobiltelefonos nyomozós játék a Fő tér környékén (VN)

Mobiltelefonos nyomozós játékra hívjuk a kalandra vágyókat! Az önállóan játszható szabadtéri játék kiindulópontja az Óbudai Múzeum bejárata, helyszíne pedig a Fő tér. A résztvevők a Fő tér környékén állomásról-állomásra kalandozva keresik a nyomokat, amelyek elvezetnek az emlékrablók széfjének kódjához és mindeközben nevezetes épületekkel, történetekkel ismerkednek.

A játék önállóan játszható, mindössze egy mobilnettel rendelkező telefonra, valamit tollra és papírra van szükség. A játék linkje elérhető a honlapunkon vagy a múzeum bejáratánál kihelyezett QR kódon. Időtartama kb. 1,5-2 óra. Ajánlott korosztály: 10-99 éves korig.

A széf kódjának megtalálásáért járó névre szóló „Ügynökigazolvány” a recepción vehető át.

Helyszín: Fő tér és környéke

Emlékőr képzés indul!

Az Emlékőr Bizottság tagfelvételt hirdet. Érdekel a múlt és a történelem? Szereted a rejtvényeket és az időutazást? Akkor itt a helyed! A múzeum kiállítóterei segítségével kalandozz Óbuda múltjában, majd egy játékos feladatlap kitöltésével végezd el gyorstalpaló tanfolyamunkat, hogy te is hivatásos Emlékőrré válhass.

Korosztály: 8-11 éves kor. Időtartam: kb. 30 perc

Helyszín: Várostörténeti kiállítás

Keressük a Kakukktojás Gyűjtemény muzeológusát!

Kiállításunkban elrejtettünk 10 db kakukktojás tárgyat, amelyek témájukban, korszakukban, vagy anyaghasználatukban nem illenek a műtárgyak közé. A kiállítás böngészése közben vizsgáld meg tüzetesen a tárgyakat, mennyit találsz meg belőlük? A kiállítás végén pedig ellenőrizheted, hogy a helyes megfejtésektől függően milyen múzeumi pozícióval jutalmaznánk! Humorérzék-vizsgálat a felvételi eljárás része!

Helyszín: Várostörténeti kiállítás

Verspörgető

Idézet-üzenet-útravaló! Pörgesd meg a kereket és már olvashatod is egy-egy híres óbudai író, költő üzenetét, amely ezen a napon csak Neked szól! Humoros, pikáns, elgondolkodtató – üzenet a múltból, útmutatás a jövőbe…

Helyszín: Időszaki kiállítótér

Így írtak ők – Gépírás gyakorlás

Hagyd a telefonod és próbáld ki, hogyan írtak levelet, verset, regényt igazi írógépen! Egy 70 éves táskaírógép csak arra vár, hogy súlyos billentyűit lenyomd, kattogva sorokat válts és a tintaszalag jellegzetes betűket formázzon a papíron. Igazi élmény korhatár nélkül!

Helyszín: Időszaki kiállítótér

Lőj egy képet a Rómain! – Szelfi sarok

A két világháború közötti Római-part elevenedik meg gőzhajóval, evezősökkel, fürdőzőkkel. A „békebeli” hangulathoz a hátteret a múzeum saját gyűjteményéből származó korabeli fénykép szolgáltatja. Állj elé és lőj egy képet a Rómain!

Helyszín: Folyosó

 

Sétáinkra egyszerre max. 30 főt, tárlatvezetéseinkre és előadásunkra max. 15 főt tudunk fogadni, érkezési sorrendben.

A Pincegalériában található „Templomok a talpunk alatt” című kiállításunkban egyszerre max. 5 fő tartózkodhat.

A kézműves foglalkozáson egyszerre max. 15 főt tudunk fogadni, érkezési sorrendben. Megértésüket köszönjük!

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt ezen az éjszakán is!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése