május 2024
hKscpsv
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
Középkor kölcsönben - műtárgybemutató a Műtárgyak Éjszakáján
2024. május 23.
18:15
24
Szavazz az Óbudai Múzeum Év műtárgyára!
2024. május 24.
10:00
KERESD A MACSKÁKAT! - NYOMKERESŐ JÁTÉK A KÖZÖSSÉGEK HETÉN
2024. május 24.
10:00
25
26
27
28
29
30
31
1
MúzeumSzombat - Játék-Tér-Idő. Antiktól a retróig - Átfogó tárlatvezetés a játékkiállításban
2024. június 1.
10:30
Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta Óbudán, a Régészet napján
2024. június 1.
11:00
2
Óbudai KultÉj 2020. augusztus 1. szombat 16-24 óráig

Idén augusztus elsején egy délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat! A 3. kerületi kulturális helyszínek, melyek között múzeumok, galériák, kávézó és könyvtár is található, összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Ez lett az Óbudai KultÉj…

Ez idő alatt a látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1.000 forintért megváltott jeggyel minden Óbudai KultÉj eseményen részt vehetnek. A programok 14 év alatti látogatóknak ingyenesek.

Az óbudai és egyéb kedvezmények ezen a rendezvényen nem érvényesek.

A résztvevő intézmények programjait itt találja: visitobuda.hu/obudaikultej

A térképet itt találja. 

 

Az Óbudai Múzeum programjai:

16.00 „Pincetúra – kicsit másképp”

Kosztümös és korhű zenével kísért tárlatvezetés múzeumunk föld alatti kiállítóterében, ahol I. (Nagy) Lajos király (1326-1382) saját maga mesél a látogatóknak a középkori Óbuda történetéről. (Helyszín: Templomok a talpunk alatt című állandó kiállítás. A helyszín adottságai folytán max. 20 fő tud részt venni a programon.)

Vezet: Benyó Gergely, régész. Zenei kíséret: Nagy Gergely

16.30 „Piast Erzsébet királyné klarisszái és az örök fiatalság titka”

Kosztümös városi séta a klarissza kolostor romjaihoz Erzsébet királyné vezetésével, középkori zenei kísérettel. Ara, régész-muzeológus séta során megismerkedünk Piast Erzsébet óbudai mecénási tevékenységével és fiatalságának titkával: az első európai parfüm, az „Eau de La Reine de Hongrie” történetével, mai változatával. (A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. Időtartama 1 óra.)

Vezet: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus. Zenei kíséret: Nagy Gergely

16.30 „Ilyen nekem is volt! Mindent a Schenk figurákról”

Aki a ’70-80-as években volt gyerek, szinte biztosan őriz néhány „mini emberkét”, Schenk figurát a régi játékai között, amelyek hihetetlenül népszerűek voltak a szocializmus szűkös játékvilágában. Ki hinné, hogy kedves játékaink ma már múzeumi műtárgyak? A program során nem csupán a játékkiállításunkban található ostromlott várral és Mátyás király Fekete seregével találkozunk, de a raktárunkban őrzött indiánok és cowboy-ok is előkerülnek. A gyártástechnológiai érdekességek mellett az is kiderül, melyek a legkeresettebb figurák ma a gyűjtők körében. (Helyszín: Játék a városban című állandó kiállítás)

Vezet: Polgár Mónika, történész-muzeológus

17.00 „Lélegző kárpitok”

Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki programunk során. Az eredeti mű a Mohácsi Polgármesteri Hivatal dísztermének falát díszíti, így tárlatunkon a kárpit nagyméretű másolata beszéli el a 18. század óta létező mohácsi búsójárás népszokásait, hagyományait. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott, amelynek révén Bán István elindult a nemzetközi hírnév felé. (Helyszín: Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád című időszaki kiállítás.)

Vezet: Révész Nándor, muzeológus

17.30 „Barbie – az igazi szőke nő”

Barbie a világ legismertebb és leghíresebb babája. De hogyan jutottunk el idáig? Milyen marketingstratégiával építette fel a Mattel cég ezt az óriási művi világot? A szocialista Magyarországon miként vált Barbie szimbólummá, a vágyott Nyugat illúziójává, sőt a popkultúra ikonjává? A játékkiállításunkban látható Disco Barbie segítségével megkeressük a választ a kérdésekre, és meghallgatjuk azokat a diszkóslágereket, amelyeket kifejezetten Barbie számára írtak. (Helyszín: Játék a városban című állandó kiállítás)

Vezet: Polgár Mónika, történész-muzeológus

18.00 „A formába öntött idő: Lazetzky Rezső metafizikus akvarelljei”

Lazetzky Rezső, óbudai festőművész tájképei a 20. század egzisztencialista filozófiájában is egyértelműen megjelenő idő problémáját tükrözik vissza: festményei az időpillanatot, egy adott érzést és hangulatot örökítenek meg, annak kimerevített, sík felületbe zárt pannói. Lazetzky Rezső klasszikus, szalonkiállításokon bemutatott akvarell tájképei nem is tájleírások, hanem lírai monológok, a lélek belső képei. Vajon hogyan barangolhatók be mindezek egy művész lelkének (táj)kivetülései és életének örök emlékei segítségével? A tárlatvezetés egy tradicionális műfaj (tájkép, csendélet) értelmezési lehetőségeit bontja ki a hallgatóság előtt. (Helyszín: Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád című időszaki kiállítás.)

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

18.30 „Ízek, konyhák, receptek”

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nem volt ez másként a konyhában sem: a 20. században bekövetkező lakáskultúra és technológiai változások nyomot hagytak a csöpp bútorokon, eszközökön is. A változások nyomon követése mellett azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban. (Helyszín: Játék a városban című állandó kiállítás)

Vezet: Polgár Mónika, történész-muzeológus

19.00 „A felrobbantott tér Bán István kárpitjain: Absztrakció a szocialista iparművészetben”

Bán István textilművész az 1950-es évek végétől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait és szocreálnak nevezett alkotásait, amelyeken sok esetben az ábrázolás konkrét tárgya vagy tere a képanalízis eredményeként feldarabolásra, mikroszkóp alá helyezésre, a szerkezet dekonstruálására került. A művész kárpitjain egy mákgubóból (Vörös és fekete) vagy egy egzotikus tollú állatból (Kék madár) a konkrét látványt lecsupaszítva bontja ki a formákat. A tárlatvezetés az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratívnak nevezett művek befogadására. (Helyszín: Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád című időszaki kiállítás.)

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

19.30 „Valahol lakni kell – vályogtól a panelig dióhéjban”

Hogyan változtak a lakhatási lehetőségek Óbudán? Milyen házakban laktunk a 20. században? Mit jelentett a városkép átalakulása? Milyen tervek és alternatívák voltak a lakásgondok megoldására? És miért pont a panel? Minden kérdésre választ adunk, és a panelházakat népszerűsítő archív filmhíradóval fűszerezzük a programot. (Helyszín: Óbuda – egy város három arca című állandó kiállítás.)

Vezet: Horváth Péter, történész-muzeológus

20.00 „Pincetúra – kicsit másképp”

Kosztümös, korhű zenével kísért tárlatvezetés múzeumunk föld alatti kiállítóterében, ahol I. (Nagy) Lajos király (1326-1382) saját maga mesél a látogatóknak a középkori Óbuda történetéről. (Helyszín: Templomok a talpunk alatt című állandó kiállítás. A helyszín adottságai folytán max. 20 fő tud részt venni a programon.)

Vezet: Benyó Gergely, régész. Zenei kíséret: Nagy Gergely

20.30 „Assisi Szent Ferenc nyomában Óbudán”

Kosztümös, fáklyás városi séta a középkori ferences kolostor romjaihoz Erzsébet királyné vezetésével, középkori zenei kísérettel. Megismerkedünk az Óbudán letelepült ferences szerzetesek és a rend alapítójának történetével és kapcsolatukkal a klarissza apácákkal. (A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.)

Vezet: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus. Zenei kíséret: Nagy Gergely

21.30 „Kurta kocsmatúra”

Könnyű városi séta az Óbuda központjában hajdan működő kocsmák és vendéglők nyomában. Tarts velünk és megtudhatod, milyen szórakozóhelyek várták a szomjas és éhes vendégeket egykoron a Szentlélek tér – Fő tér – Hídfő utca – Kórház utca – Polgár utca – Tavasz utca – Laktanya utca övezetében. Ódon emlékek, friss élményekkel! (A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.)

Vezet: Horváth Péter, történész-muzeológus

22.30 „Legújabb törékeny vágyaink”

Gyűjteményünk újonnan beérkezett porcelánjai Hüttl Tivadar gyárából! Az Óbudai Múzeum vándorkiállításához kapcsolódóan testközelből mutatjuk be az idei évben múzeumunkba került, az 1860-as és 1920-as években készült porcelánokat. Láthatunk szállodai étkészletet, nagypolgári tálalóedényeket, bárói monogramos kínálótálat, továbbá egy unikális címeres dísztálat, amely két főúri család esküvője alkalmából készült. (Helyszín: Rendezvénytér.)

Előadó: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra, régész-muzeológus

22.30 „Képeslapetűd”

Az etűd (tanulmány, rövid zenedarab) jelen esetben a több történetet vagy mesét egyetlen képbe tömörítő képeslapot helyezi a vizsgálat fókuszába, és arra keresi a választ, hogy Lazetzky Stella gyermekillusztrációkat felhasználó, tömegesen nyomtatott képeslapjai hogyan váltak az 1950-es évek után az akkori kortárs művészeti produktumok olcsóbb és minőségi hordozóivá. A kérdés további kontextusba akkor kerül, amikor a képeslap, mint az európai kultúrában és művészetekben jelen lévő kép és szöveg viszonyának, adott esetben harcának prezentálójaként jelenik meg. (Helyszín: Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád című időszaki kiállítás.)

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

23.00 „Erotika a porcelánban 18+”

Vaja László porcelán szakértő és restaurátor előadása során megismerhetjük a mochica indiánok naturalisztikus, semmit sem leplező kerámiáit, majd eljutunk a szexualitást egyre szimbolikusabb eszközökkel ábrázoló rokokó és barokk porcelánokhoz. Beavatást nyerünk a porcelánokon megjelenített jelkép-rendszerbe, amelyen keresztül az előkelő társasági összejövetelek résztvevői számára nyílt titok volt a porcelánok titkos üzenete. (Helyszín: Rendezvénytér. Az előadás időtartama 50 perc.)

Előadó: Vaja László, festőművész, porcelánrestaurátor

16.00-20.00 „Így készítsd a sárkányodat!”

Zseníliasárkány és címerkészítés gyerekeknek. (Helyszín: Recepció)

Tartja: Borzsák Réka és Szundi Anett, múzeumpedagógusok

16.00-24.00 „Óbudai csillagutazás” Óriás társasjáték

Oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének. De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Élő társasjátékunk a kiállított műtárgyak és a Játék a városban című meséskönyvünk alapján készült. A könyvben Szabó T. Anna verseit Molnár Jacqueline illusztrációi keltik életre. (Helyszín: Játék a városban című állandó kiállítás)

16.00-24.00 „Lőj egy képet a Rómain!”

A két világháború közötti Római-part elevenedik meg gőzhajóval, evezősökkel, fürdőzőkkel. A „békebeli” hangulathoz a hátteret a múzeum saját gyűjteményéből származó korabeli fénykép szolgáltatja. Állj elé és lőj egy képet a Rómain! (Helyszín: Folyosó)

 

Tárlatvezetéseinkre egyszerre max. 25 fő tudunk fogadni, érkezési sorrendben.

Az egyes helyszíneke

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt ezen az éjszakán is!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése