május 2024
hKscpsv
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
Középkor kölcsönben - műtárgybemutató a Műtárgyak Éjszakáján
2024. május 23.
18:15
24
Szavazz az Óbudai Múzeum Év műtárgyára!
2024. május 24.
10:00
KERESD A MACSKÁKAT! - NYOMKERESŐ JÁTÉK A KÖZÖSSÉGEK HETÉN
2024. május 24.
10:00
25
26
27
28
29
30
31
1
MúzeumSzombat - Játék-Tér-Idő. Antiktól a retróig - Átfogó tárlatvezetés a játékkiállításban
2024. június 1.
10:30
Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta Óbudán, a Régészet napján
2024. június 1.
11:00
2
Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából számos rendhagyó tárlatvezetéssel, városi sétával, családi programmal, akvarellfestő workshopokkal várjuk látogatóinkat!

Szeptember 29., kedd 16.30-17.30 Bán István: Busójárás – Tárlatvezetés

Tárlatvezetésünk fókuszában Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki. Az eredeti mű a Mohácsi Polgármesteri Hivatal dísztermének falát díszíti, így tárlatunkon a kárpit nagyméretű másolata beszéli el a 18. század óta létező mohácsi búsójárás népszokásait, hagyományait. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott, amelynek révén Bán István elindult a nemzetközi hírnév felé.

Helyszín: „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállítás

Szeptember 30. szerda 16.30-17.30 Életünk színterei: vályogtól a panelig. Így laktunk mi Óbudán – Tárlatvezetés

Hogyan alakult ki és változott meg az évszázadok folyamán Óbuda lakosságának élete és annak színterei? Milyen házakban és hogyan éltek az óbudaiak? Miképpen alakult a braunhaxlerek sorsa? Tényleg sváb település volt Óbuda? Szőlőföldekről a gyárakba? Mi volt a cegaj? Miért épp a panel?  Bevásárlás anno? Szórakozás, sport, pihenés egykoron? Minden kérdésre választ adunk, és a panelházakat népszerűsítő archív filmhíradóval fűszerezzük a programot.

Helyszín: „Óbuda – egy város három arca” című állandó kiállítás

Október 2., péntek 16.00-20.00 Carpet of Flowers – Akvarellfestő workshop

Akvarellfestő workshopunkon finom szépségű, légies virágok, növények, termések, virágcsendéletek festésére kínálunk lehetőséget! Inspirációként hathatnak a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon előzetesen megismert mestermunkák, de régóta áhított ötletek megvalósítására is lehetőséget nyújtunk.

A program 16 órától kezdődik egy rövid kurátori tárlatvezetéssel a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon. Ennek keretében a virágábrázolást, valamint annak témavariánsait, a gyümölcs- és terméskompozíciókat (gesztenye, makk, mogyoró, mákgubó) helyezzük a középpontba. A kurátor elméleti szinten mutatja be a különbséget az egymástól eltérő céllal és szándékkal készült művészi virágcsendélet és a megtervezett gyári mintarajz között. Rámutat azokra a különbségekre, amelyek az akvarellfestési technikán belül egy kiállításra készült individuális műalkotás esetében, valamint egy alkalmazott művészeti céllal, adott felhasználási területre szánt akvarellképen jelentkezhetnek.

Megszerzett tudásunkat – rövid szünetet követően – 17 órától a gyakorlatban is kamatoztatjuk.

A workshop során megismerkedünk a képszerkesztési alapelvekkel, a kép felépítésének lépéseivel, valamint az alapvető eszközökkel, papírfajtákkal és vizes festési eljárásokkal. A kompozíció megtervezéséhez, felépítéséhez, valamint annak elkészítéséhez szakavatott iparművész nyújt segítséget. Első lépésként egy gyakorló vázlatkép elkészítésével próbáljuk ki az akvarelltechnikát, a festék- és ecsetkezelést. Ezt követően az iparművész által bemutatott műalkotások, a kiállításon látható virág- és termésminták, valamint a saját ötletek nyomán megtervezzük és megfestjük egyedi alkotásunkat.

Az alkotói folyamatba történő betekintés és a gyakorlati tapasztalatszerzés hozzájárulhat ahhoz, hogy immár más szemmel tekintsünk az akvarellfestményekre, és felmérhessük a remekművek valódi kvalitását.

Workshopunkat vezeti: Szentgáli-Varga Szilárd akvarellfestő iparművész, porcelán mesterfestő

Max. létszám: 12 fő

Ára: 4.600 Ft/fő/alkalom, mely tartalmazza az összes alapanyag és eszköz árát, és a workshop előtti tárlatvezetést.

Jelentkezés a programok@obudaimuzeum.hu email címen, a számlázási név és cím megjelölésével. A részvételi díjat a visszaigazolt jelentkezést követően egy összegben kérjük átutalni az Óbudai Múzeum 12001008-01049903-00100009-es számlaszámára. A számlát a workshopon adjuk át a résztvevőknek vagy postázzuk.

Az elkészült festményt száradást követően lehet hazavinni, kedden 10 órától. A festmények névre szólóan az Óbudai Múzeum recepcióján vehetők majd át, nyitvatartási idő alatt.

Október 3., szombat 10.00-12.00 A varázsszőnyeg titka – Családi délelőtt

A délelőtt folyamán a „Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállításunkban barangolunk. A kiállítás nagyméretű, részletgazdag falikárpitjai segítségével varázsszőnyegre pattanunk, hogy elrepüljünk a színek és formák csodálatos birodalmába. Itt játszunk a színekkel, megnézzük, hogy a kusza formák milyen alakzatokat is rejthetnek magukban. Ezután az alkotásé a főszerep, amelynek keretében mi magunk is táncra perdülünk a vonalakkal és formákkal.

A program időtartama kb. 2 óra. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

Október 3., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár I. Ipartörténeti barangolás Óbudán – Városi séta

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be: Goldinger-féle Jéggyár, Óbudai Dohánygyár/BRG, Óbudai Hajógyár, Kéky Imre Első (Asztalos) Szerszámgyár, Leipziger-féle Szeszgyár/Buszesz, Jéggyár, Budapesti Harisnyagyár, Magyar Textilfestőgyár, Házgyár, Óbudai Gázgyár, Facsavargyár, Mezőgazdasági Gépgyár, Gép- és Felvonógyár, Hüttl/Aquincumi Porcelángyár, Óbudai malom, Szőnyeggyár, Selyemkikészítőgyár, RADELKIS, téglagyárak, Óbudai Harisnyagyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Október 8., csütörtök 16.30-17.30 Barbie. Az igazi szőke nő – Tárlatvezetés

Barbie a világ legismertebb és egyben legtöbbet kritizált babája. Nem csupán játszótárs, hanem társadalmi és kulturális jelenség: történetében nyomot hagyott a 20. századi tömegkultúra, a fogyasztói magatartás, sőt a nőmozgalmak sikerei is. Hogyan jutottunk el a 16. századi divatbabáktól Barbie-ig? Milyen marketingstratégiával építette fel a Mattel cég ezt az óriási művi világot? A szocialista Magyarországon miként vált Barbie szimbólummá, a vágyott Nyugat illúziójává, sőt a popkultúra ikonjává? A játékkiállításunkban látható Disco Barbie segítségével megkeressük a választ a kérdésekre, és belehallgatunk az 1980-as évek diszkóslágerébe, amelyet kifejezetten Barbie számára írtak.

Helyszín: „Játék a városban” című állandó kiállítás

Október 10., szombat 11.00-13.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost. A séta állomásai: Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete – Református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Október 14., szerda 16.30-17.30 Retro játékaink: Schenk, a magyar Playmobil – Tárlatvezetés

Aki a ’70-80-as években volt gyerek, nagy valószínűséggel őriz még néhány mini, öltöztethető szerepjáték figurát a szekrényben, amelyek megtévesztésig hasonlítanak a nyugat-német Playmobil figuráira, ám valójában egy ambiciózus magyar kisiparos, Schenk Károly készítette őket. E játék hihetetlenül népszerű volt a szocializmus szűkös játékvilágában. A program során nem csupán a szocialista játékgyártás sajátosságaival, lehetőségeivel ismerkedünk meg, de találkozunk az ostromlott lovagvárral, Mátyás király Fekete seregével, sőt a raktárunkban őrzött indiánok és cowboy-ok is előkerülnek. A gyártástechnológiai érdekességek mellett pedig az is kiderül, melyek a legkeresettebb figurák ma a gyűjtők körében.

Helyszín: „Játék a városban” című állandó kiállítás

Október 15., csütörtök 18.00-19.00 „A függöny mögött”. Betekintés Bán István kárpitjainak restaurálási munkálataiba – Előadás

Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában Bán István szövött kárpitjának restaurálás-történetébe nyerhetünk betekintést: szót ejtünk a szövött kárpitok készítésének technikájáról, a figurális (narratív) és nonfiguratív gobelinek szövési nehézségeiről, valamint a tisztítás, konzerválás módjairól és alapvetően a textilek restaurálásának módszereiről. Az előadásra a kiállítótérben kerül sor, amely lehetőséget kínál a műtárgyak közvetlen megtekintésére és az adott beavatkozás minél pontosabb megértésére is.

Helyszín: „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállítás

Október 18., vasárnap 11.00-12.30 Pincetúra, kicsit másképp – Tárlatvezetés

Az Óbudai Múzeum pincéjében látható kiállítás a mai Fő téren állt két középkori templom történetét mutatja be. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. A város középkori épületei azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így ezen épületek romjai nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőznek. Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is. A tárlatvezetés az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Október 24., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár II. Ipartörténeti barangolás Óbudán – Városi séta 

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be, sok egyéb között: Lenz-féle Bőrgyár, Meteor Pénzszekrénygyár, Goldberger Textilgyár, Jakab Leitner Kékfestőgyár, Kánitz-féle Kékfestőgyár, Král Kőfaragótelep, Spitzer Gerzson/Fürst-féle Kékfestő-Pamutkikészítőgyár, Kesztyűvarrótelep, Magyar Reszelőgyár, Magyar Csiszolókoronggyár, Atlanatica Cipőgyár, Jagscha Károly Zongoragyár. A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Október 27., kedd 10.00-12.00 A varázsszőnyeg titka – Családi délelőtt

A délelőtt folyamán a „Bán-Lazetzky. Egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállításunkban barangolunk. A kiállítás nagyméretű, részletgazdag falikárpitjai segítségével varázsszőnyegre pattanunk, hogy elrepüljünk a színek és formák csodálatos birodalmába. Itt játszunk a színekkel, megnézzük, hogy a kusza formák milyen alakzatokat is rejthetnek magukban. Ezután az alkotásé a főszerep, amelynek keretében mi magunk is táncra perdülünk a vonalakkal és formákkal. A program időtartama kb. 2 óra. Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

 

Október 27., kedd 16.30-17.30 A felrobbantott tér Bán István kárpitjain. Absztrakció a szocialista iparművészetben – Tárlatvezetés

Bán István óbudai textilművész az 1950-es évek végétől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait és szocreálnak nevezett alkotásait, amelyeken sok esetben az ábrázolás konkrét tárgya vagy tere a képanalízis eredményeként feldarabolásra, mikroszkóp alá helyezésre, a szerkezet dekonstruálására került. A művész kárpitjain egy mákgubóból (Vörös és fekete) vagy egy egzotikus tollú állatból (Kék madár) a konkrét látványt lecsupaszítva bontja ki a formákat. A tárlatvezetés az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratívnak nevezett művek befogadására.

Helyszín: „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállítás

Október 29., csütörtök 10.00-12.00 Játék a városban – Családi délelőtt

A délelőtt során kalandos játékkal várjuk a gyerekeket a játékkiállításunk 1500 tárgya között! Ajánlott korosztály: 6-11 éves korig

Október 30., péntek 16.00-20.00 Moments of Town – Akvarellfestő workshop

Akvarellfestő workshopunkon ez alkalommal város- vagy utcaképet, illetve tájképet készítünk, és megkíséreljük megragadni a levegő, a fény, a pillanat varázsát. Inspirációként hathatnak a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon előzetesen megismert mestermunkák, de régóta áhított ötletek megvalósítására is lehetőséget nyújtunk.

A program 16 órától kezdődik egy rövid kurátori tárlatvezetéssel a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon. Ennek keretében megismerhetjük Lazetzky Rezső és lánya, B. Lazetzky Stella akvarellképeinek művészettörténeti és festészeti hátterét, a város és a falu hangulatát, a városi utcák és a vidéki tájkép színekkel és impressziókkal történő megragadását. A kurátor rámutat azokra a különbségekre is, amelyek az akvarellfestési technikán belül egy kiállításra készült individuális műalkotás, valamint egy alkalmazott művészeti céllal készült akvarellkép esetében jelentkezhetnek (Lazetkzy Rezső lírai tájképei, illetve Lazetzky Stella részletgazdag, több történetet vagy mesét egyetlen képbe tömörítő képeslapjai).

Megszerzett tudásunkat – rövid szünetet követően – 17 órától a gyakorlatban is kamatoztatjuk. A workshop során megismerkedünk a képszerkesztési alapelvekkel, a kép felépítésének lépéseivel, valamint az alapvető eszközökkel, papírfajtákkal és vizes festési eljárásokkal. A kompozíció megtervezéséhez, felépítéséhez, valamint annak elkészítéséhez szakavatott iparművész nyújt segítséget. Első lépésként egy gyakorló vázlatkép elkészítésével próbáljuk ki az akvarelltechnikát, a festék- és ecsetkezelést. Ezt követően az iparművész által bemutatott táj- és városkép minták, fotók, a vidéket bemutató tájetűdök, valamint saját ötletek nyomán megtervezzük és megfestjük egyedi alkotásunkat, saját tájélményünket. Az alkotói folyamatba történő betekintés és a gyakorlati tapasztalatszerzés hozzájárulhat ahhoz, hogy immár más szemmel tekintsünk az akvarellfestményekre, és felmérhessük a remekművek valódi kvalitását.

Workshopunkat vezeti: Szentgáli-Varga Szilárd akvarellfestő iparművész, porcelán mesterfestő

Max. létszám: 12 fő

Ára: 4.600 Ft/fő/alkalom, mely tartalmazza az összes alapanyag és eszköz árát, és a workshop előtti tárlatvezetést.

Jelentkezés a programok@obudaimuzeum.hu email címen, a számlázási név és cím megjelölésével. A részvételi díjat a visszaigazolt jelentkezést követően egy összegben kérjük átutalni az Óbudai Múzeum 12001008-01049903-00100009-es számlaszámára. A számlát a workshopon adjuk át a résztvevőknek vagy postázzuk.

Az elkészült festményt száradást követően lehet hazavinni, kedden 10 órától. A festmények névre szólóan az Óbudai Múzeum recepcióján vehetők majd át, nyitvatartási idő alatt.

November 3., kedd 16.30-17.30 A formába öntött idő: Lazetzky Rezső metafizikus akvarelljei – Tárlatvezetés

Lazetzky Rezső, óbudai festőművész tájképei a 20. század egzisztencialista filozófiájában is egyértelműen megjelenő idő problémáját tükrözik vissza: festményei az időpillanatot, egy adott érzést és hangulatot örökítenek meg, annak kimerevített, sík felületbe zárt pannói. Lazetzky Rezső klasszikus, szalonkiállításokon bemutatott akvarell tájképei nem is tájleírások, hanem lírai monológok, a lélek belső képei. Vajon hogyan barangolhatók be mindezek egy művész lelkének (táj)kivetülései és életének örök emlékei segítségével? A tárlatvezetés egy tradicionális műfaj, a tájkép, csendélet értelmezési lehetőségeit bontja ki a hallgatóság előtt.

Helyszín: „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállítás

November 5., csütörtök 18.00-19.00 Lélegző kárpitok – Előadás

Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában megtudhatjuk, mit is jelent pontosan a kárpit (tapiesserie, tapestry), illetve másik elterjedt megnevezése a gobelin, hogyan tervezték és szőtték, mikor és hol volt használatban elsőként, valamint hányféle szerepben és funkcióban alkalmazták az évszázadok során. A 19. század végi Arts and Crafts mozgalom a középkori tematikájú és európai tradíciójú szövött kárpitot választotta fő műfajává, s nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy az ipari század tömegtermelő nihilizmusa után, a művészet révén az elveszett harmóniát és szépséget visszaszerezzék. Vajon a 20. században, Bán István korában hogyan változott, módosult e korábbi művészeti idea? Vajon az 1950-es években az Iparművészeti Főiskoláról kikerült textil(ipar)művész generáció hogyan tudta megvalósítani művészi törekvéseit, s hogyan tudott iparosként megélni? Milyen lehetőségek és utak kínálkoztak egy kárpitművész számára az 1960-1980-as években, és miként tudott nemzetközi hírnévre szert tenni Bán István?

Helyszín: „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című időszaki kiállítás

November 6., péntek 16.00-20.00 Carpet of Flowers – Akvarellfestő workshop

 

Akvarellfestő workshopunkon finom szépségű, légies virágok, növények, termések, virágcsendéletek festésére kínálunk lehetőséget! Inspirációként hathatnak a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon előzetesen megismert mestermunkák, de régóta áhított ötletek megvalósítására is lehetőséget nyújtunk.

A program 16 órától kezdődik egy rövid kurátori tárlatvezetéssel a „Bán&Lazetzky – egy óbudai művészcsalád” című kiállításunkon. Ennek keretében a virágábrázolást, valamint annak témavariánsait, a gyümölcs- és terméskompozíciókat (gesztenye, makk, mogyoró, mákgubó) helyezzük a középpontba. A kurátor elméleti szinten mutatja be a különbséget az egymástól eltérő céllal és szándékkal készült művészi virágcsendélet és a megtervezett gyári mintarajz között. Rámutat azokra a különbségekre, amelyek az akvarellfestési technikán belül egy kiállításra készült individuális műalkotás esetében, valamint egy alkalmazott művészeti céllal, adott felhasználási területre szánt akvarellképen jelentkezhetnek.

Megszerzett tudásunkat – rövid szünetet követően – 17 órától a gyakorlatban is kamatoztatjuk.

A workshop során megismerkedünk a képszerkesztési alapelvekkel, a kép felépítésének lépéseivel, valamint az alapvető eszközökkel, papírfajtákkal és vizes festési eljárásokkal. A kompozíció megtervezéséhez, felépítéséhez, valamint annak elkészítéséhez szakavatott iparművész nyújt segítséget. Első lépésként egy gyakorló vázlatkép elkészítésével próbáljuk ki az akvarelltechnikát, a festék- és ecsetkezelést. Ezt követően az iparművész által bemutatott műalkotások, a kiállításon látható virág- és termésminták, valamint a saját ötletek nyomán megtervezzük és megfestjük egyedi alkotásunkat.

Az alkotói folyamatba történő betekintés és a gyakorlati tapasztalatszerzés hozzájárulhat ahhoz, hogy immár más szemmel tekintsünk az akvarellfestményekre, és felmérhessük a remekművek valódi kvalitását.

Workshopunkat vezeti: Szentgáli-Varga Szilárd akvarellfestő iparművész, porcelán mesterfestő

Max. létszám: 12 fő

Ára: 4.600 Ft/fő/alkalom, mely tartalmazza az összes alapanyag és eszköz árát, és a workshop előtti tárlatvezetést.

Jelentkezés a programok@obudaimuzeum.hu email címen, a számlázási név és cím megjelölésével. A részvételi díjat a visszaigazolt jelentkezést követően egy összegben kérjük átutalni az Óbudai Múzeum 12001008-01049903-00100009-es számlaszámára. A számlát a workshopon adjuk át a résztvevőknek vagy postázzuk.

Az elkészült festményt száradást követően lehet hazavinni, kedden 10 órától. A festmények névre szólóan az Óbudai Múzeum recepcióján vehetők majd át, nyitvatartási idő alatt.

November 7., szombat 10.00-11.30 A Zichy-kastély titkai – Kastélytörténeti séta

Az óbudai Zichy-kastély nem csupán a Fő tér egyik legfőbb látványossága, de otthont ad több múzeumnak és kulturális programnak is. Bár a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket. Mikor és ki építette a kastélyt? Pontosan milyen funkciót láttak el a különböző épületszárnyak? Mi volt az épület sorsa és milyen átépítéseket láthatunk jelenleg? A séta során településünket érintő fontos eseményeket is felelevenítjük. A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

November 8., vasárnap 11.00-12.30 Pincetúra, kicsit másképp – Tárlatvezetés

Az Óbudai Múzeum pincéjében látható kiállítás a mai Fő téren állt két középkori templom történetét mutatja be. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. A város középkori épületei azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így ezen épületek romjai nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőznek. Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is. A tárlatvezetés az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

November 10., kedd 16.30-17.30 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában – Tárlatvezetés

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nem volt ez másként a konyhában sem: a lakáskultúra és technológiai változások nyomot hagytak a játéktűzhelyeken, csöpp bútorokon, eszközökön is. Minthogy azonban a babaház sokkal több volt kezdetben, mint egyszerű játék, sőt a 17-18. században még nem is a gyermekek számára készültek, ezért először egy babaház-történeti kitekintést teszünk. Majd nyomon követjük a 20. század konyhai változásait, és azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban.

Helyszín: „Játék a városban” című állandó kiállítás

 

Az akvarellfestő workshopok kivételével minden programunk ingyenes, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

Szeretettel várjuk látogatóinkat!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése