július 2024
hKscpsv
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
A pilisi Madonna története, műtárgybemutató az Óbudai Nyár programsorozat keretében
2024. július 24.
16:00
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Múzeumok Éjszakája, 2023. június 24.

Trendben vagyunk

Programok az Óbudai Múzeumban

Az idei Múzeumok Éjszakáján számos különleges, egyedi programmal várjuk látogatóinkat állandó és időszaki kiállításainkhoz kapcsolódóan. Többek között tárlatvezetések, felfedező játékok, séták, bemutatók, kreatív workshop és improvizációs előadás is várja látogatóinkat.

• 16.00 – 24.00 Óbudai csillagutazás – Légy te az óriás társasjáték főhőse! (Játékkiállítás)

Megújult az Óriástársasunk! Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra, és hozd le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat!

Az egész kiállítást lefedő, élő társasjátékban a gyerekek – vagy épp felnőttek – a bábuk, akik a recepción átvehető, felszerelt felfedezőtáska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak.

A játék időtartama 60–90 perc.

Ajánlott korosztály: 6–99 éves korig

• 16.00 – 24.00 Gépírás a PC és laptop előtt – Írd meg Erikával, mit jelent neked az otthon! (Harrer kiállítás folyosó)

November nyíló, a BP150 ünnepségsorozathoz kapcsolódó időszaki kiállításunk az otthon kérdéskörét járja majd körül, óbudai írók segítségével. Közülük bizony sokan nem ceruzával vagy tollal, hanem írógéppel írták verseiket, regényeiket.

Segíts nekünk TE is!

Írd meg nekünk most TE, egy több mint 50 éves Erika írógépen, mit jelent NEKED az otthon, akár Óbudán, akár máshol találtál rá! Ha indigóval, két példányban írod, az egyiket magaddal is viheted emlékbe.

Igazi élmény, korhatár nélkül!

• 16.00 – 24.00 Emlékőr képzés, önállóan használható játék (Várostörténeti kiállítás, recepciótól indul)

Időutazás és kaland a műtárgyak között. Repülj vissza a múltba kiállításunk segítségével, figyelj meg és jegyezz le mindent, hogy végül te is képzett Emlékőr lehess!

A vizsgalapot ill. a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet a múzeum recepcióján veheted át.

• 16.00 – 24.00 1000 lépés az ezüst hársig – Felfedező játék az óbudai Fő tér környékén (Harrer kiállítás és kültér, recepciótól indul)

Idén ünnepeljük múzeumunk fennállásának 50. évfordulóját. A városegyesítés 100.  évfordulóján, 1973-ban helytörténeti gyűjteményként indult intézményünk 1996 óta már mint múzeum várja az idelátogatókat.

A tavalyi, Harrer Pál életútját bemutató időszaki kiállítás után 2023-ban közéleti tevékenységét állítjuk középpontba. Így aktuális időszaki kiállításunk Budapest megszületésének 150. évfordulója előtt is tiszteleg.

Fedezd fel Harrer Pál emlékét kiállításunkban és a Fő tér környékén! Keresd a sétalapot a recepción vagy töltsd le a csatolt képet, nyomtasd ki és használd ezt! Ha a játék végén kitöltve leadod a sétalapot a múzeum recepcióján – helyes válaszok esetén – sorsoláson vehetsz részt, melynek szerencsés nyertesei ajándékcsomagot kapnak.

Sorsolások időpontjai:

2023. június 30. péntek

2023. szeptember 29. péntek

2023. december 15. péntek

2024. március 22. péntek

2024. április 24. péntek

A sorsolás eredményéről a nyertesek a megadott e-mail címen kapnak tájékoztatást. (Adatkezelési tájékoztatás és játékszabály: obudaimuzeum.hu)

• 16.00 – 24.00 Vedd fel a szálat!  – Kalandos felfedezőjáték az Óbudai Múzeum kiállításaiban

Kalandos, interaktív játékunk keretében látogatóink egy Varázsgomb segítségével fedezhetik fel az Óbudai Múzeum kiállításait.

Az időutazás során egy küldetésben vehetünk részt, melynek során az „Idő fonalát” követve, éleselméjűségünk és kiváló szimatunk segítségével, különféle fejtörőket, feladványokat megoldva tárul fel előttünk Óbuda rejtélyes világa.

A játékos kalandra várunk minden kicsit és nagyot egyaránt!

• 17.00 – 23.00 A gombkészítés jövője? – 3D gombnyomtatás a Kreatív Technikum oktatóival (Gomb kiállítás előtere)

A klasszikus gombok mellett egyre másra jelennek meg az egyedi igényeket is teljesítő gombok, melyek készítéséhez a legegyszerűbb technológia a 3D nyomtatás által készült gomb.

A gomb formáját, színét egy egyszerű program segítségével tervezhetjük meg, majd mérettől függően rövid idő alatt (10-30 perc) elkészíthetjük. Környezettudatos anyagból, politejsavból (cukornád és kukorica növényekből nyerik ki) készül a gombunk. Így környezetbarát, természetes, de mégis különleges gombot tudunk készíteni.

A Ki gombolta volna? című, időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó bemutatót a Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum oktatói tartják.

• 17.00 – 18.00 Kurátori tárlatvezetés Polgár Mónikával a Ki gombolta volna? kiállításban (Gomb kiállítás)

Az Óbudai Múzeum időszaki kiállítása egy apró, ám annál fontosabb tárgy, a GOMB kultúrtörténetét járja körül. Fedezd fel velünk a gombok sokszínű, formai és anyagbeli sokszínűségét térben és időben!

A műtárgyakról való múzeumi gondolkodásba kurátorunk, Polgár Mónika enged betekintést a tereket szó szerint is átszövő gondolattérkép segítségével, kiemelve egy-egy jellegzetes tárgy különleges jelentőségét. A tárlatvezetés az Óbudai Múzeum recepciójától indul, időtartama kb. 60 perc.

• 18.00 – 22.00 Így készül a pitykegomb! – Kovács Levente ötvös, aranyműves bemutatója (Gomb kiállítás)

Az Óbudai Múzeum nagyszabású gombkiállításához kapcsolódva, ezen az éjszakán egy jellegzetesen magyar öltözékkiegészítő, az ezüstből filigrán technikával, domborítással, olykor díszes véséssel készülő pitykegomb előállításának folyamatába nyerhetünk betekintést. Kovács Levente ötvös, aranyműves a hagyományos technikákkal és eszközökkel mutatja be a honfoglalás koráig visszanyúló, egykor vagyont érő gombtípus készítésének munkafázisait, miközben örömmel mesél azok történetéről is.

• 18.00 – 18.45 Meseimprovizáció gyerekeknek a Bipp! Társulattal (Játékkiállítás előtere)

A meseelőadás lehetőség teremt arra, hogy egy addig nem létező történetet, mesét „írjunk”, ami igaz, hogy egyszeri és megismételhetetlen, de talán pont ettől válik igazán emlékké.

Az előadás tematikájában kapcsolódik Óbuda történelméhez, a városrészhez kapcsolódó információkat vesszük alapul – nézői ötletekkel kiegészítve – az improvizációhoz, amiben a gyerekek is aktív szereplőként vehetnek részt.

• 18.00 – 19.00 Piast Erzsébet és a magyar királyné vize – jelmezes tárlatvezetés Benyóné Dr. Mojzsis Dórával a föld alatt, korhű zenével, illatokkal (Pince tárlat, recepciótól indul, meleg felső ajánlott)

A „Templomok a talpunk alatt” című, föld alatti kiállításunkhoz kapcsolódva maga Piast Erzsébet királyné mesél a látogatóknak Óbuda középkori történetéről!

Az érdeklődők megismerhetik az Árpád-kori Szent Péter és a 14. századi Szűz Mária templomok történetét, betekintést nyerhetnek a középkori Óbuda királyi majd királynéi központjának mindennapjaiba és Piast Erzsébet királyné életének meghatározó eseményeiről is értesülhetnek. A programot Nagy Gergő korhű zenei aláfestéssel kíséri középkori hangszerén, melynek hangjai teljesebbé és átélhetőbbé teszik középkori időutazásunk élményét, és közben még a magyar királyné vízét is megillatolhatjuk. Meleg felső ajánlott.

• 18.00 – 22.00 Természetre gombolva – kreatív workshop gombok újrahasznosítására (hátsó időszaki kiállítótér)

Miket viszünk magunkkal egy kirándulásra? Mibe csomagolhatjuk a szendvicsünket, mibe gyűjthetjük az emlékeinket, hogy az fenntartható (is) legyen? Hogyan tudunk okosan és praktikusan hátunkra akasztani minden hasznos dolgot, hogy az kényelmesen elférjen és ne terheljen bennünket feleslegesen?

Újraszalvéta, gombkötős notesztartó, könyvjelző, kulcstartó. A KACS Műhely, Ki gombolta volna? kiállításunkhoz kapcsolódó workshopján praktikus és hasznos kiegészítőket készítünk újrahasznosítható alapanyagok és gombok felhasználásával. És persze befejezzük a Közösségek hetén elkezdett nagy, közös, Petőfi versek ihlette gomb-képünket is.

• 19.00 – 20.00 Az ódonságok városa – Krúdy emlékséta Horváth Péter történész-muzeológussal (recepciótól indul)

Idén emlékezünk meg Krúdy Gyula halálának 90. évfordulójáról. Tartsanak velünk és ismerkedjenek meg az „Ódonságok városával”, ahogy Krúdy maga nevezte Óbudát!

Lesz szó szokásokról, kisboltokról, ételekről és vendéglőkről, ahol az író megfordult. Novemberben nyíló új, időszaki kiállításunkon pedig még többet megtudhatnak majd Krúdy és Óbuda kapcsolatáról. A séta az Óbudai Múzeum recepciójától indul. A sétát vezeti: Horváth Péter, történész-muzeológus.

• 20.00 – 20.45 Szubjektív tárlatvezetés Zimits Andrea divattervezővel, a Ki gombolta volna? c. időszaki kiállításban (Gomb kiállítás)

Zimits Andrea divattervező munkáját a precizitás és a tökéletesség jellemzi. Kizárólag egyedi darabokat készít, minden darab kézi készítésű, megismételhetetlen. Nagy hangsúlyt fektet a nőiességre és az apró részletekre. Ruháin kreatívan használ olyan elemeket, mint a láncok, brossok vagy épp az egyedi gombok.

Ez utóbbiak kapcsán mesél majd nekünk többek közt arról, hogyan és miért tört rá a TEK, hogyan járja külföldön a régiségpiacokat egyedi gombokra vadászva, és mit jelentenek neki ezek az apró csodák – a gombok.

• 21.00 – 21.45 Assisi Szent Ferenc nyomában – Kosztümös, fáklyás séta (recepciótól indul)

Kosztümös, fáklyás városi séta a középkori ferences kolostor romjaihoz, Piast Erzsébet királyné vezetésével, korhű zenei kísérettel. A királyné tolmácsolásában megismerkedünk az Óbudán letelepült ferences szerzetesek és a rend alapítójának történetével, kapcsolatukkal a klarissza apácákkal, végül Assisi Szent Ferenc imájával búcsúzunk.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

A fáklyás séta indulása előtt az Óbudai Múzeum fotósa csoportképet készít a résztvevőkről Piast Erzsébet királyné és kíséretének társaságában.

• 22.00 – 22.45 Meseimprovizáció felnőtteknek a Bipp! Társulattal (Játékkiállítás előtere)

Az improvizációs előadásban nem egy összefüggő történetet mesélünk el, hanem sok kisebb, akár egymástól elkülönülő jelenetben, szituációban, fonák helyzetben mutatjuk meg Óbuda múltját, jelenét és talán jövőjét is. A látogatók aktív közreműködésével létrejövő „mesés” előadás nézőnek és játszónak egyaránt önfeledt pillanatokat kínál.

• 23.00 – 23.45 Kurátori tárlatvezetés Polgár Mónikával a Ki gombolta volna? kiállításban (Gomb kiállítás)

Az Óbudai Múzeum időszaki kiállítása egy apró, ám annál fontosabb tárgy, a GOMB kultúrtörténetét járja körül. Fedezd fel velünk a gombok sokszínű, formai és anyagbeli sokszínűségét térben és időben!

A műtárgyakról való múzeumi gondolkodásba kurátorunk, Polgár Mónika enged betekintést a tereket szó szerint is átszövő gondolattérkép segítségével, kiemelve egy-egy jellegzetes tárgy különleges jelentőségét. A tárlatvezetés az Óbudai Múzeum recepciójától indul, időtartama kb. 45 perc.

Programjaink Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók, melyet a https://jegymester.hu/production/53088/obudai-muzeum/8258651 weboldalon vagy június 13-tól a Goldberger Textilipari Gyűjtemény recepcióján is megvásárolhatnak. Várjuk önöket szeretettel!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése