július 2024
hKscpsv
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
A pilisi Madonna története, műtárgybemutató az Óbudai Nyár programsorozat keretében
2024. július 24.
16:00
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Múzeumok Éjszakája - 2022. június 25. - Újragombolt hagyományok
 
Az idei Múzeumok Éjszakáján egy új minitárlattal és számos különleges, vicces vagy épp sejtelmes programmal várjuk látogatóinkat a várostörténeti és játékkiállításunkban is – vagy épp a föld alatt!

• 16.00 – 24.00 Óbudai csillagutazás – Légy te az óriás társasjáték főhőse! (Játékkiállítás, recepciótól indul)

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra, és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat!

Az egész kiállítást lefedő, élő társasjátékban a gyerekek – vagy épp felnőttek – a bábuk, akik egy felszerelt felfedezőtáska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig nem csupán Egérke boldogsága, hanem a játék főszereplőit ábrázoló matrica!

A játék időtartama 60–90 perc.

Ajánlott korosztály: 6–99 éves korig

A felszerelt táska és a Holdnapló, a játék végén pedig az ajándék a recepción vehető át.

• 16.00 – 24.00 Így írtak ők, avagy gépírás a PC és laptop előtt – Próbáld ki te is a retró írógépet! (Időszaki kiállítótér)

Hagyd a telefont, ipadet, laptopot és próbáld ki, hogyan írtak levelet, verset, regényt igazi írógépen!

Egy 50 éves „Erika” táskaírógép csak arra vár, hogy súlyos billentyűit lenyomd, kattogva sorokat válts és a tintaszalag jellegzetes betűket formázzon a papíron. És használtál már indigót?

Igazi élmény korhatár nélkül!

• 16.00 – 24.00 Emlékőr képzés, önállóan használható játék (Várostörténeti kiállítás)

Időutazás és kaland a műtárgyak között. Repülj vissza a múltba kiállításunk segítségével, figyelj meg és jegyezz le mindent, hogy végül te is képzett Emlékőr lehess!

A vizsgalapot ill. a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet a múzeum recepcióján veheted át.

• 16.00 – 18.00 Barokk világ Óbudán, Zichy grófnő társalkodónőjével – élő történelem, gyerekeknek és felnőtteknek (Várostörténeti kiállítás)

Találkozz Zichy grófnő társalkodónőjével és tudd meg, hogyan éltek a Zichyek, milyen zenét hallgattak, mit olvastak vagy épp írtak, ehettek-e narancsot és hogyan nevelték a gyerekeiket.

• 16.00 – 20.00 Gombold át és használd újra! – a KACS műhely workshopja „felesleges” gombjaink újragondolására (Időszaki kiállítótér)

Kinőtt ruhák, elnyűtt ágyneműk, régi kabátok. Biztosan nektek is van otthon egy (vagy akár több) olyan dobozkátok, amelybe a kiszanált, elnyűtt, átalakított ruhák és textilek levágott gombjait gyűjtitek.

Ti otthon mihez kezdetek ezekkel? Odaadjátok másoknak, rávarrjátok egy másik ruhára vagy táskára, esetleg gombképet készítetek belőle?

Kitűző? Felvarró? Öltözékkiegészítő? Ékszer?

A KACS Műhely workshopján gombokat – akár saját, otthonról hozott gombjaidat is – felhasználva adunk számos ötletet, megoldási javaslatot és technikai segítséget ahhoz, hogy újragondold és -használd azokat.

• 16.00 – 17.30 és 18.30 – 20.00 „Mese-verkli” – Különleges, retró játékszer – Válassz zenét és próbáld ki! (játékkiállítás)

Az egyedülálló „szerkezet” 1965-ben készült, Zathureczky György találmánya. Csak kiválasztod a neked tetsző dalt, felhúzod a verklit, és már játszik is. Azért vigyázz, mert néha megakad a mechanika, ezért oldalba kell lökni, hogy újra induljon! Csak finoman!

• 16.00 – 23.00 Ékszerek, dísz- és pitykegombok, boglárok a 16 – 19. századból – Kripcsi-Szabó József magángyűjtő bemutatója az Óbudai Múzeum bejáratánál

Az Óbudai Múzeum 2022 őszén nyíló nagyszabású gombkiállítására hangolódva ezen az éjszakán egy páratlan magángyűjtemény legszebb darabjaiba nyerhetünk betekintést. Kripcsi-Szabó József műgyűjtő a 16-19. századi magyar nemesi viselet ékszer-és pitykegombjaiból mutat be válogatást mobil „múzeumában”: a türkizzel, smaragddal, opállal, zománccal díszített, míves ötvösmunkák mellett násfák, fülbevalók és kontytűk, valamint férfi öltözetkiegészítők is megcsodálhatók, emellett számos kultúr- és divattörténeti érdekesség is elsőkézből megtudható majd róluk.

„… a régi mesterek alkotásai – legyen az egy bútor, ötvös tárgy, fegyver, ruha, vagy viselet -, azok mindig lenyűgöztek. Mennyi időt, energiát, fáradságot fordítottak rá, hogy hasznos, jó minőségű és esztétikus is legyen, amit készítettek!” – mondja a gyűjtő az MMA Művészeti Ösztöndíj Programjának adott interjúban.

• 17.30 – 18.00 Harrer Pál, Óbuda első polgármestere – minitárlat-megnyitó (Időszaki kiállítótér)

Hogyan lett egy tipikus óbudai braunhaxler család fiából Óbuda első embere?

Az elkövetkezendő időszakban három szakaszban mutatjuk be Harrer Pál életét és tevékenységét. Idén életútját ismerhetjük meg, jövőre a városegyesítésben betöltött szerepét, 2024-ben pedig Harrer Pál fiával, Ferenccel találkozhatunk, aki jelentős szerepet játszott az 1950-ben létrejött Nagy-Budapest létrehozásában.

A Múzeumok Éjszakáján nyíló, első minitárlatunk keretében néhány korabeli dokumentum és használati tárgy segítségével Harrer Pál gyerekkorába, tanulmányaiba, családi életébe és hivatali pályafutásába pillanthatnak be látogatóink.

• 18.00 – 19.30 Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta (recepciótól indul)

Kit ábrázol tulajdonképpen a Fő téri Krúdy szobor? És mire várnak az esernyős hölgyek?

Ezeket és még sok más érdekes információt is megtudhatnak szobornéző sétánkon, ahol az óbudai Fő tér és az Óbudai Múzeum környékén található szobrok és alkotóik történetével ismerkedhetnek meg.

A séta alkalmával érintett szobrok: Szentháromság (Szentlélek tér), Szindbád, a hajós (Fő tér), Várakozók (Fő tér), Harrer Pál (Fő tér), Óbuda (Kórház utca), Fogadalmi oltár (Pacsirtamező utca – Serfőző utca sarka), Szent Flórián és Nepomuki Szent János (Templom tér)

A séta az Óbudai Múzeum recepciójától indul.

• 18.00 – 22.00 Így készül a pitykegomb! – Kovács Levente ötvös, aranyműves bemutatója (Időszaki kiállítótér)

Az Óbudai Múzeum 2022 őszén nyíló nagyszabású gombkiállítására hangolódva ezen az éjszakán egy jellegzetesen magyar öltözékkiegészítő, az ezüstből filigrán technikával, domborítással, olykor díszes véséssel készülő pitykegomb előállításának folyamatába nyerhetünk betekintést. Kovács Levente ötvös, aranyműves a hagyományos technikákkal és eszközökkel mutatja be a honfoglalás koráig visszanyúló, egykor vagyont érő gombtípus készítésének munkafázisait, miközben örömmel mesél azok történetéről is.

• 19.00 – 19.30 Piast Erzsébet és a magyar királyné vize – jelmezes tárlatvezetés a föld alatt, korhű zenével, illatokkal (Pince tárlat, recepciótól indul, meleg felső ajánlott)

A „Templomok a talpunk alatt” című, föld alatti kiállításunkhoz kapcsolódva maga Piast Erzsébet királyné mesél a látogatóknak Óbuda középkori történetéről!

Az érdeklődők megismerhetik az Árpád-kori Szent Péter és a 14. századi Szűz Mária templomok történetét, betekintést nyerhetnek a középkori Óbuda királyi majd királynéi központjának mindennapjaiba és Piast Erzsébet királyné életének meghatározó eseményeiről is értesülhetnek. A programot Nagy Gergő korhű zenei aláfestéssel kíséri középkori hangszerén, melynek hangjai teljesebbé és átélhetőbbé teszik középkori időutazásunk élményét, és közben még a magyar királyné vízét is megillatolhatjuk.

• 21.00 – 21.45 Assisi Szent Ferenc nyomában – Kosztümös, fáklyás séta (recepciótól indul)

Kosztümös, fáklyás városi séta a középkori ferences kolostor romjaihoz, Piast Erzsébet királyné vezetésével, korhű zenei kísérettel. A királyné tolmácsolásában megismerkedünk az Óbudán letelepült ferences szerzetesek és a rend alapítójának történetével, kapcsolatukkal a klarissza apácákkal, végül Assisi Szent Ferenc imájával búcsúzunk.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

A fáklyás séta indulása előtt az Óbudai Múzeum fotósa csoportképet készít a résztvevőkről Piast Erzsébet királyné és kíséretének társaságában.

• 22.00 – 23.00 Finom erotika a porcelánok világában (18+) – Vaja László porcelán szakértő, iparművész előadása (múzeumpedagógiai foglalkoztató terem)

Hogyan értelmezzük a pikáns, „áthallásos” kisplasztikák formavilágát? Melyek azok a jelzésértékű szobor-elemek, amelyek izgalmas titkokról beszélnek?

Vaja László, porcelánszakértő és restaurátor előadása során a mochica indiánok naturalisztikus, semmit sem leplező kerámiáitól kiindulva eljutunk az egyre szimbolikusabb eszközöket használó rokokó és barokk porcelánokig, majd rátekintünk arra a zsákutcára is, ahova ez a témakör a későbbiekben jutott.

Programjaink Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók, melyet az Óbudai Múzeum recepcióján vagy a https://jegymester.hu/production/53088/obudai-muzeum/8244588 weboldalon is megvásárolhatnak.

Várjuk önöket szeretettel!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése