június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA - 2021. JÚNIUS 26.
Az éjszaka, amikor minden ÚJRA életre kel… Múzeumok Éjszakája 2021. június 26-án, szombaton!
 
Ezen a különleges éjszakán az alábbi programokkal várjuk Látogatóinkat az Óbudai Múzeumban:
 
FOLYAMATOS PROGRAMOK 15.00-24.00 ÓRÁIG
 
Életkeringő – Óriáslabirintus

Gondolták-e, hogy egy ősi szimbólum, az élet-halál körforgását lemodellező sorsjáték volt az alapja megannyi felnőtt és gyermek társasjátéknak? Tudták, hogy ezek a sorslabirintusok képezték a szakrális, vallástörténeti alapját a nép szegényebb gyermekei között is divatos ugróiskola variációknak?

A ma is ismert lépegetős társasjátékok alapját képező ősi labirintust most a szabadban gondoljuk újra! „Életkeringő” nevű állomásunkon, a Zichy kastély udvarának zöld pázsitján ezen az éjszakán minden érdeklődő szabadon bejárhatja az archaikus útvesztőt, eljutva a Paradicsomig! 

Helyszín: Jó idő esetén a Zichy-kastély udvara. Eső esetén a program sajnos elmarad.

Óbudai csillagutazás – Óriás társasjáték

Üstökösökön, csillagokon lépdelve oldd meg a feladatokat, juss el Nyuszival a Holdra és hozzátok le a sajtot Egérkének! De vigyázz, a világűr számtalan veszélyt tartogat! Az egész kiállítást lefedő, élőszereplős társasjátékban a gyerekek a bábuk, akik egy felszerelt felfedező táska és Holdnapló segítségével vágnak neki a kalandnak. Jutalmuk pedig Egérke boldogsága és a közös játék élménye!

A játék időtartama kb. 60-90 perc. A felszerelt táska és a Holdnapló a Játékkiállítás előterében vehető át.

Helyszín: Játékkiállítás

Emlékrablók nyomában – Mobiltelefonos nyomozós játék a Fő tér környékén

Mobiltelefonos nyomozós játékra hívjuk a kalandra vágyókat! Az önállóan játszható szabadtéri játék kiindulópontja az Óbudai Múzeum bejárata, helyszíne pedig a Fő tér. A résztvevők a Fő tér környékén állomásról-állomásra kalandozva keresik a nyomokat, amelyek elvezetnek az emlékrablók széfjének kódjához és mindeközben nevezetes épületekkel, történetekkel ismerkednek.

A játék önállóan játszható, mindössze egy mobilnettel rendelkező telefonra, valamit tollra és papírra van szükség. A játék linkje elérhető a honlapunkon vagy a múzeum bejáratánál kihelyezett QR kódon. Időtartama kb. 1,5-2 óra. Ajánlott korosztály: 10-99 éves korig.

A széf kódjának megtalálásáért járó, névre szóló „Ügynökigazolvány” a Játékkiállítás előterében vehető át.

Helyszín: Fő tér és környéke

Flórián mackó meséi – Találkozz élőben a mesék szereplőivel!

Flórián, az Óbudai Múzeum kedvenc mackója útra kel a játékkiállításban és számos kalandba keveredik a vitrinekből kiszabadult játékokkal. Hallgass bele a pár perces mesékbe a játékkiállítás előterében, pihenj egyet a puha párnákon, majd keresd a kiállításban a Flórián matricákat és megismerheted a meséket ihlető, valódi műtárgyszereplőket!

Helyszín: Játékkiállítás előtere és a kiállítás

 
Keressük a Kakukktojás Gyűjtemény muzeológusát!

Kiállításunkban elrejtettünk 10 db kakukktojás tárgyat, amelyek témájukban, korszakukban, vagy anyaghasználatukban nem illenek a műtárgyak közé. A kiállítás böngészése közben vizsgáld meg tüzetesen a tárgyakat, mennyit találsz meg belőlük? A kiállítás végén pedig ellenőrizheted, hogy a helyes megfejtésektől függően milyen múzeumi pozícióval jutalmaznánk! Humorérzék-vizsgálat a felvételi eljárás része!

Verspörgető

Idézet-üzenet-útravaló! Pörgesd meg a kereket és már olvashatod is egy-egy híres óbudai író, költő üzenetét, amely ezen a napon csak Neked szól! Humoros, pikáns, elgondolkodtató – üzenet a múltból, útmutatás a jövőbe…

Helyszín: Időszaki kiállítótér

 
Így írtak ők – Gépírás gyakorlás

Hagyd a telefonod és próbáld ki, hogyan írtak levelet, verset, regényt igazi írógépen! Egy 70 éves táskaírógép csak arra vár, hogy súlyos billentyűit lenyomd, kattogva sorokat válts és a tintaszalag jellegzetes betűket formázzon a papíron. Igazi élmény korhatár nélkül!

Helyszín: Időszaki kiállítótér 

 
 
VÁROSI SÉTÁK
 
17.00-18.00 Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta

A szobornéző séta alkalmával a Fő tér és az Óbudai Múzeum közelében található köztéri szobrok megtekintésére, történeti hátterük és alkotóik bemutatására kerül sor. A szobrok történetén keresztül egyben ízelítőt kapunk Óbuda egy-egy jelentősebb eseményével, meghatározó személyiségével kapcsolatban. A séta alkalmával érintett szobrok: Szentháromság (Szentlélek tér), Szindbád, a hajós (Fő tér), Várakozók (Fő tér), Harrer Pál (Fő tér), Óbuda (Kórház utca), Fogadalmi oltár (Pacsirtamező utca – Serfőző utca sarka), Szent Flórián és Nepomuki Szent János (Templom tér).

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

18.00-19.00 Kurta kocsmatúra

Könnyű városi séta az Óbuda központjában hajdan működő kocsmák és vendéglők nyomában. Tarts velünk és megtudhatod, milyen szórakozóhelyek várták a szomjas és éhes vendégeket egykoron a Szentlélek tér – Fő tér – Hídfő utca – Kórház utca – Polgár utca – Tavasz utca – Laktanya utca övezetében. Ódon emlékek, friss élményekkel!

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

21.00-22.00 Assisi Szent Ferenc nyomában – Kosztümös, fáklyás séta

Kosztümös, fáklyás városi séta a középkori ferences kolostor romjaihoz Piast Erzsébet királyné vezetésével, korhű zenei kísérettel. A királyné tolmácsolásában megismerkedünk az Óbudán letelepült ferences szerzetesek és a rend alapítójának történetével, kapcsolatukkal a klarissza apácákkal, végül Assisi Szent Ferenc imájával búcsúzunk.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

 
LIVE GUIDE ÁLLOMÁSOK

Az éjszaka folyamán a gyűjteményekben dolgozó muzeológus kollégáink kalauzolják Önöket korszakokon, témákon, műtárgyakon át! Az egyes kiállítóterekben 2-2 órás idősávokban mutatják be az általuk kiemelten ismert egységeket, kutatási témákat, felhívják a figyelmet a műtárgyak rejtőzködő történetére és szívesen beszélgetnek kedvenc műtárgyaikról.

16.00-18.00 Sorslabirintusok

Gondolták-e, hogy egy ősi szimbólum, az élet-halál körforgását lemodellező sorsjáték volt az alapja a ma is jól ismert, lépegetős társasjátékoknak? Tudták-e, hogy ezek a sorslabirintusok képezték a szakrális, vallástörténeti alapját a nép szegényebb gyermekei között is divatos ugróiskola variációknak? Tartsanak velünk és fény derül a szimbólumok jelentésére, amelyeket a társasjátékokon túl akár a templomok főhajói, a hegyek fennsíkjai vagy egy városi utca kőkockái rejtenek.

Helyszín: jó idő esetén az „Életkeringő” nevű óriáslabirintus a Zichy-kastély udvarán, eső esetén a játékkiállítás

18.00-20.00 Óbuda középkori templomai és Piast Erzsébet királyné, Óbuda „mecénása”

A „Templomok a talpunk alatt” című, föld alatti kiállításunkhoz kapcsolódva maga Piast Erzsébet királyné mesél a látogatóknak Óbuda középkori történetéről! Az érdeklődők megismerhetik az Árpád-kori Szent Péter és a 14. századi Szűz Mária templomok történetét, betekintést nyerhetnek a középkori Óbuda királyi majd királynéi központjának mindennapjaiba és Piast Erzsébet királyné életének meghatározó eseményeiről is értesülhetnek. A programot korhű zenei aláfestés kíséri, amelynek hangjai teljesebbé és átélhetőbbé teszik középkori időutazásunk élményét.

Helyszín: Pincegaléria (Zichy-kastély udvarából nyílik)

18.00-20.00 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nem volt ez másként a konyhában sem: a 20. században bekövetkező lakáskultúra és technológiai változások nyomot hagytak a csöpp bútorokon, eszközökön is. A változások nyomon követése mellett azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban, korabeli recepteket és ínséges idők szükségeledeleit vizsgálva!

Helyszín: Játékkiállítás

21.00-23.00 Óbuda 70’ tematikus fényképnézegetés a szanálások időszakából

Az Óbudai Múzeum fotótárában az egyik legjobban dokumentált évtized az 1970-es évek. Ebben az időszakban járták legtöbbet Óbuda utcáit a fotóamatőrök, hogy megörökíthessék az eltűnő macskaköves utcákat, a földszintes, ütött-kopott házacskákkal. Ez a szanálások időszaka, amikor egy rövid ideig egyszerre lehetett lefényképezni az épülő új panelházakat és a bontásra ítélt régi épületeket. Sok fényképész választotta azt a munkamódszert, hogy Óbuda eltűnőben lévő utcáit járva módszeresen megörökítette e változásokat. Az egyik legtermékenyebb fotográfus Marton Lajos volt, aki a „pesti oldalról” járt át képeket készíteni, hogy aztán azokat akkurátus munkával albumba rendezze és közgyűjteményeknek ajándékozza.

Helyszín: Időszaki kiállítótér

 
21.00-23.00 Hely/Történet

Ne törje a fejét, hogy mi ez, mikor, miért, hogyan! A tárgyakat, fotókat, relikviákat nézve joggal merülhetnek fel a kérdések, amelyekre Kalauzunktól válaszokat kaphatnak. Tények, sztorik, történetek a 20. században átalakuló Óbudáról, a szőlőföldektől a lakótelepekig. Kellemesen beszélgetve ismerjük meg Óbuda múltját, rejtett értékeit.

Helyszín: Várostörténeti kiállítás

 
 
Ezen a napon az Óbudai Múzeum 14.30 órakor nyit. Kiállításaink, valamint programjaink minden látogató számára kizárólag Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók, amelyet elővételben is megvásárolhatnak az Óbudai Múzeum recepcióján, valamint a Jegymester felületén.
 
Programjainkon csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.
 
A Múzeumok Éjszakája teljes programkínálatát itt találja: muzej.hu
Tagintézményünk, a Goldberger Textilipari Gyűjtemény programjairól itt tájékozódhat.
 
Találkozzunk ismét az év legnagyobb kulturális eseményén! 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése