június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
MŰTÁRGYAK ÉJSZAKÁJA - 2021. JÚNIUS 17-19.

A 2021. június 17-19. között immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény Budapest 50 helyszínén, több mint 100 programmal várja a műtárgyak izgalmas világa iránt érdeklődő közönséget. A háromnapos fesztiválon a résztvevők betekintést nyernek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. Az Óbudai Múzeum az alábbi programokkal várja látogatóit:

 

2021. június 17., csütörtök 17.00-18.00 Porcelánok a császári udvartól a polgári ebédlőkig és a kávéházi asztalokig. Különlegességek az Óbudai Múzeum porcelángyűjteményéből – Előadás és műtárgybemutató

A mai napig működő, híres porcelángyáraink méltó társa volt egykor Hüttl Tivadar 1906-ban alapított, méltatlanul feledésbe merült óbudai gyára. A különös szépségű, gyönyörűen festett porcelánok Ferenc József királyi asztalát is meghódították és Hüttl Tivadar elnyerte a „Császári és királyi udvari beszállító” címet. A porcelánkészletek nem csupán a nemesi és nagypolgári otthonok fényét emelték, de eljutottak a szállodákba, kávéházakba is. Az Óbudai Múzeum 2018-2019-ben időszaki kiállítás keretében mutatta be az óbudai porcelángyár szerteágazó történetét. A kiállításhoz kapcsolódóan a múzeum gyűjteménye több száz különleges Hüttl-porcelánnal gyarapodott. A Műtárgyak Éjszakáján ezek közül számos érdekes és unikális darabot is bemutatunk, pl. az igazi ritkaságnak számító Ferenc József-készlet darabjait, kézzel festett dísztálakat, címeres kávéskészletet és szállodai porcelánokat. A műtárgybemutatót kísérő előadásban pedig megismerhetjük Hüttl Tivadar családjának és gyárának történetét is. Tartsanak velünk egy izgalmas utazásra a porcelánok mesés világában!

 

2021. június 18., péntek 11.00-13.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink Óbudán – Régészeti séta

Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi központ, majd ezt követően 1526-ig királynéi város volt. A középkori épületek és monumentális templomok azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichy-család és a lakosság építkezéseinek. Programunk során felidézzük a középkori város csodálatos épületeit, valamint Piast Erzsébet királyné ikonikus alakját. A séta kezdetén megismerhetjük az egykor a Fő téren állt Szent Péter és Szűz Mária templomok történetét, valamint Piast Erzsébet királyné óbudai mecénási tevékenységét. További állomásaink: ferences templom és kolostor romjai a Vöröskereszt utcában – az egykori királyi, királynéi vár helyszíne a Kálvin-közben – a klarissza kolostor maradványai a Mókus utcában – a középkori piactér helyszíne és Ferenc deák lakóháza (az egyetlen fennmaradt középkori ház Óbudán) a Lajos utcában – végül a királynéi városrész Szent Margit plébánia templomának helyszíne a Szent Péter és Pál Főplébániánál.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójától indul.

 

2021. június 19., szombat 15.00-16.00 Labirintus, kígyók, létrák: társasjátékaink ősi szimbólumai – Tematikus tárlatvezetés és műtárgybemutató

A specifikus tárlatvezetés a napjainkban is közkedvelt ún. lépegetős játékok típusait és azok szimbólumvariánsait (libajáték, létrajáték, majomjáték) vizsgálja. A játékmezők, képes, metszetes játéktáblák története és tipológiája egy mélyebb, az egész európai kultúrát végigkísérő szimbólumra, a labirintusra nyit széles értelmezési kaput. Arra keressük a választ, hogy ez az ókori görög és latin kultúrában megszülető mitológiai szimbólum hogyan és milyen formában vált az élet-halál sorsjátékok prototípusává a középkortól napjainkig. Megismerhetjük a közel 600 éves múltra visszatekintő szabadtéri ugróiskolák fajtáit, a magyar területeken is közkedvelt kápolnást.

Igazi kuriózumként a Műtárgyak Éjszakája alkalmából előkerül a műtárgyraktárból játékgyűjteményünk legrégibb darabja is: az ironikus című „Kellemes utazás” társasjáték. A feltehetően az 1848-49-es szabadságharcot követő abszolutizmus éveiben, börtönben készült játék mezőin a rossz és ártó erőket démon és ördögfigurák, valamint mitológiai lények (griffmadár) jelképezik. A játékos életútja során ezekkel a szörnyekkel viaskodik és a velük való találkozáskor megsérül vagy meghal, így vissza kell lépnie a szimbolikus kezdő mezőre.

Tartsanak velünk egy kalandos labirintus bolyongáson!

 

A Műtárgyak Éjszakája programjaira jegyvásárlás és regisztráció a fesztivál honlapján: www.mutargyakejszakaja.hu

 

Az 194/2021. (IV.26.) Kormányrendelet értelmében programjainkon 18 év felett csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, amelyet a program kezdetén a Múzeum recepcióján kérünk bemutatni. Maszk viselése ajánlott. Köszönjük együttműködésüket!

 

Szeretettel várjuk a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése