június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Mesterségek gyűjtemény 

Az Óbudai Múzeum tulajdonát képezi több olyan gyűjtemény, hagyaték, amely különböző foglalkozásokat, illetve mesterségeket mutat be. A gyűjtemények a 20. század első feléből származnak.

Prádl János bőrös, szíjgyártó a Bécsi úton üzemeltette nagyhírű műhelyét, ahol nemcsak az óbudai, hanem a környező települések fuvarosai, kocsisai is szívesen javítatták munkaeszközeiket. A múzeum gyűjteményében a legkülönbözőbb bőr megmunkáláshoz szükséges szerszámok (ollók, tűk, vágók, gombok, díszítések) találhatók meg.

Tóbiás Simon kádármester Erdélyből származott, de Békásmegyeren talált igazi otthonra és híres kádárműhelyét is itt üzemeltette. A nagyhírű óbudai szőlőföld tulajdonosoknak, kocsmárosoknak, vendéglősöknek szüksége volt jó minőségű hordókra, dongákra, teknőkre.

Tóbiás Simon azok közé tartozott, aki még a saját szerszámait (főleg a gyalukat) mesteri díszítésekkel látta el, sőt, maga készítette. Az Óbudai Múzeum tulajdonában számos személyes munkaeszköze, szerszáma megtalálható, jó állapotban. Sok látogató számára biztos furcsa látvány egy olyan gyalu, amivel akár négy ember dolgozott, de pontosan ezek a ritkaságok emelik a kiállítás színvonalát.

Az óbudai Kőszegi István bádogos, villany-és gázszerelő a középpolgári osztályba tartozott, aki vállalkozásaiból, az átlagtól eltérő életszínvonalat tudott biztosítani családjának. Ez tükröződik az Óbudai Múzeumra hagyott hagyatékából is, amely gyönyörű szecessziós berendezési tárgyakból, bútorokból áll, amely valamikor a család kényelmét szolgálta. A már lebontott Lajos utcai lakásuk páratlanul szép bútorai, tárgyai betekintést engednek egy igazi középpolgári család életébe.

A múzeum mesterségek gyűjteményét gazdagítja a mezőgazdasággal foglalkozó szerszámok, edények (a hozzájuk tartozó háztartási tárgyakkal), munkagépek sokasága. A mindennapi paraszti életet reprezentáló munkaeszközök széles skálán mutatják be a valamikori óbudai lakosság szorgosságát. Ásók, kapák, fa- és vasvillák, gereblyék, ácsszerszámok, speciális munkaeszközök (pl. jégcsákány) bemutatásával alakulhat ki igazi kép a hajdan volt óbudai lakosság életéről.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése