július 2024
hKscpsv
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
A pilisi Madonna története, műtárgybemutató az Óbudai Nyár programsorozat keretében
2024. július 24.
16:00
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
MEGVAN AZ EREDMÉNY!

Az idei Műtárgyak Éjszakáján útjára indított, kiállítás-felfedező játékunkban látogatóink segítségével kerestük az Óbudai Múzeum 2023-AS ÉV MŰTÁRGYÁT. A helyszínen és az online leadott szavazatok összeszámolása után, a 13 megjelölt műtárgy közül az idei győztes ????:

TÓBIÁS SIMON KÁDÁRMESTER MUNKAESZKÖZEI

Így tulajdonképpen nem is egy tárgyat, hanem egy igen különleges tárgyegyüttest választottak látogatóink. A békásmegyeri kádármester, Tóbiás Simon munkaeszközei és személyes tárgyai, dokumentumai elsőként kerültek a múzeum (akkor még Óbudai Helytörténeti Gyűjtemény) állományába. Ez a gyűjtemény lett az intézmény első leltározott anyaga.

A megnyitás óta – több átalakítás és rendezés után – állandó része a helytörténeti kiállításnak. Ugyan a kádármester későbbi korban dolgozott, mint a híres óbudai szőlőföldek aranykora, de a filoxéra pusztítása után is maradtak olyan részek a településen, ahol termett szőlő.

Tóbiás Simon 1940-ben költözött Óbudára, ahol megalapította önálló műhelyét. Elsősorban a szőlőműveléshez használt eszközöket készített, de nemcsak a megmaradt helyi szőlősöknek és borkészítőknek gyártott saját kezűleg, díszesen megmunkált szerszámaival hordókat, hanem a pilisi térség gazdáinak is. Természtesen a gyártás mellett a hordók javításával is foglalkozott a mester. Tárgyai és munkaeszközei (pl. gyaluk, furdancs, vonókés, körző, dongaszorító) nemcsak kordokumentációk, hanem egy szinte feledésbe merült régi szakma bemutatására is szolgálnak.

Ahogy Krisztián, kedves recepciósunk ajánlásában is olvashatták: „Jellemzően az ember azt díszíti, amihez kötődik, így külön érdekes, hogy mit és miért díszített így, mikre gondolt, milyen érzések lettek rajta úrrá, mikor ezeket készítette. … ezek egykor, Tóbiás Simonnak létmeghatározó szereppel bírtak, … lényegét adta annak, hogy mi a munka, annak szeretetéhez hogyan kell viszonyulni … hiszem, hogy nem csak azért díszített, mert az „szép”, vagy, hogy amit készít, az esetleg „szebb” legyen. Bár az anyaggal dolgozott, számára nem „csak” az anyag létezett, és igyekezett ezt minél jobban kifejezésre juttatni. Méltó örököse volt azoknak a mestereknek, akik még a munkát áldozatnak látták.”

Azt is kértük látogatóinktól, hogy jelöljék a számukra kedves kiállítási tárgyakat a 2024-es Év Műtárgya választásra. Ez alapján jövőre szavazhatnak majd a szőlőtermeléshez kapcsolódó szénkénegezőre vagy a Mézáros hadigőzös makettre is.

Jöjjenek el és nézzék meg az idei Év Műtárgyát Óbuda – Egy város három arca című állandó kiállításunkban!

#műtárgyakéjszakája #évműtárgya

(Fotó: Óbudai Múzeum, Sárospataki Györgyi)

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése