június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Ingyenes városi séták

Tartsanak ismét velünk városi sétáinkon, amelyek során Óbuda történetének egy-egy izgalmas korszakát barangoljuk be közösen!

 

2021. június 19., szombat 11.00-13.00 Óbuda menetrend szerint – közlekedéstörténeti séta az omnibusztól napjainkig

Az Óbudai Múzeum új tematikus városi sétája a település tömegközlekedésének történetét próbálja bemutatni és részben bejárni, a XIX. század közepétől a XXI század elejéig. A séta alkalmával a résztvevők megismerkedhetnek a helyi és a távolsági tömegközlekedés kialakulásával, legfontosabb állomásaival, szakaszaival, az egyes járatokkal és járműtípusokkal, valamint a releváns nyomvonalakkal. Bemutatásra kerülnek a hajdani és a mostani végállomások, a már lerombolt óbudai remíz, illetve olyan ritkaságok, mint az első trolibusz vagy a soha el nem készült lanovka tervei. Megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen kölcsönhatással volt egymásra a rohamosan növekvő városrész és a tömegközlekedés, milyen szerepe van Óbudának a főváros és az agglomeráció viszonylatában. A séta nem tér ki az összes, a tömegközlekedésben korábban szerepet játszó járműtípusra (villamos, HÉV, autóbusz), azok pontos paramétereire és kronológiai történetükre, hanem összeségben vizsgálja a feltételeket, szereplőket és azok fejlődését, átalakulását.

A séta útvonala: Óbudai Múzeum recepció- Szentlélek tér – Tavasz utca – Fő tér – Laktanya utca – Kórház utca – Miklós utca – Szentendrei út – aluljáró – Flórián tér – Vörösvári út – óbudai remíz – Bécsi út – Hévízi út – Bogdáni út.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

2021. július 3., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár I. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Legújabb sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől északra működő ipari egységeket mutatjuk be: Goldinger-féle Jéggyár, Óbudai Dohánygyár/BRG, Óbudai Hajógyár, Kéky Imre Első (Asztalos) Szerszámgyár, Leipziger-féle Szeszgyár/Buszesz, Budapesti Harisnyagyár, Magyar Textilfestőgyár, Házgyár, Óbudai Gázgyár, Facsavargyár, Mezőgazdasági Gépgyár, Gép- és Felvonógyár, Hüttl/Aquincumi Porcelángyár, Óbudai malom, Szőnyeggyár, Selyemkikészítőgyár, RADELKIS, téglagyárak, Óbudai Harisnyagyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

2021. augusztus 7., szombat 11.00-13.00 Műhely, üzem, gyár II. – Ipartörténeti barangolás Óbudán

Sétánk során az óbudai ipar 18-20. századi fejlődését, helyszíneit, az egykor itt működő üzemek történetét elevenítjük fel. A téma nagysága és területi vonatkozási miatt sétánknak két változata van, amely két különböző útvonalat jár be. Ez alkalommal a hajdanán a Szentlélek tértől délre működő ipari egységeket mutatjuk be, sok egyéb között: Lenz-féle Bőrgyár, Meteor Pénzszekrénygyár, Goldberger Textilgyár, Jakab Leitner Kékfestőgyár, Kánitz-féle Kékfestőgyár, Král Kőfaragótelep, Spitzer Gerzson/Fürst-féle Kékfestő-Pamutkikészítőgyár, Kesztyűvarrótelep, Magyar Reszelőgyár, Magyar Csiszolókoronggyár, Atlantica Cipőgyár, Jagscha Károly Zongoragyár.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul, időtartama kb. 2 óra.

 

2021. augusztus 13., péntek 11.00-13.00 Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost.

A séta állomásai: Óbudai Múzeum – Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Református templom és parókia, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

 

2021. augusztus 28., szombat 11.00-12.30 Szent Flóriántól Szindbádig – Óbudai szoborséta

A szobornéző séta alkalmával a Fő tér és az Óbudai Múzeum közelében található köztéri szobrok megtekintésére, történeti hátterük és alkotóik bemutatására kerül sor. A szobrok történetén keresztül egyben ízelítőt kapunk Óbuda egy-egy jelentősebb eseményével, meghatározó személyiségével kapcsolatban.

A séta alkalmával érintett szobrok: Szentháromság (Szentlélek tér), Szindbád, a hajós (Fő tér), Várakozók (Fő tér), Harrer Pál (Fő tér), Óbuda (Kórház utca), Fogadalmi oltár (Pacsirtamező utca – Serfőző utca sarka), Szent Flórián és Nepomuki Szent János (Templom tér)

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul. 

 

A sétákon védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni.

A séták ingyenesek, max. létszám: 20 fő. Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

 

Szeretettel várjuk Látogatóinkat!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése