május 2024
hKscpsv
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Szavazz az Óbudai Múzeum Év műtárgyára!
2024. május 25.
10:00
26
KERESD A MACSKÁKAT! - NYOMKERESŐ JÁTÉK A KÖZÖSSÉGEK HETÉN
2024. május 26.
10:00
27
28
29
30
31
1
MúzeumSzombat - Játék-Tér-Idő. Antiktól a retróig - Átfogó tárlatvezetés a játékkiállításban
2024. június 1.
10:30
Rejtőzködő templomaink, kolostoraink – Régészeti séta Óbudán, a Régészet napján
2024. június 1.
11:00
2
Budapest Art Week 2020. október 16-25.

Immár 5. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Art Week, az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, amely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze, és tíz napon át több mint kilencven kiállítással és azokhoz kötődő programokkal várják a nagyközönséget. Az Óbudai Múzeumban rendhagyó programokkal csatlakozik e nagyszabású rendezvénysorozathoz.

2020. október 16., péntek 17.00-18.00 Képeslapetűd – Tárlatvezetés

Az etűd (tanulmány, rövid zenedarab) jelen esetben a több történetet vagy mesét egyetlen képbe tömörítő képeslapot helyezi a vizsgálat fókuszába, és arra keresi a választ, hogy Lazetzky Stella gyermekillusztrációkat felhasználó, tömegesen nyomtatott képeslapjai hogyan váltak az 1950-es évek után az akkori kortárs művészeti produktumok olcsóbb és minőségi hordozóivá. A kérdés további kontextusba akkor kerül, amikor a képeslap, mint az európai kultúrában és művészetekben jelen lévő kép és szöveg viszonyának, adott esetben harcának prezentálójaként jelenik meg. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

2020. október 17., szombat 17.00-18.00 Legújabb törékeny vágyaink – Előadás és bemutató

Gyűjteményünk újonnan beérkezett porcelánjai Hüttl Tivadar gyárából! Az Óbudai Múzeum vándorkiállításához kapcsolódóan testközelből mutatjuk be az idei évben múzeumunkba került, az 1860-as és 1920-as években készült porcelánokat. Láthatunk szállodai étkészletet, nagypolgári tálalóedényeket, bárói monogramos kínálótálat, továbbá egy unikális címeres dísztálat, amely két főúri család esküvője alkalmából készült. Mindeközben megismerkedünk magával a Hüttl porcelángyárral, amelynek termékei egykor I. Ferenc József asztalát is ékesítették, sőt a családtörténet izgalmas mozzanataival is. Kapcsolódó kiállítás: „Törékeny vágyak. Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár”. Az Óbudai Múzeum vándorkiállítása jelenleg a tatai várban, a Kuny Domokos Múzeumban látható.

2020. október 20., kedd 17.30-19.00 Lélegző kárpitok – Kurátori tárlatvezetés és restaurátori előadás

Programunk első részében Bán István, óbudai textilművész első jelentős falikárpitja, az 1957-ben elkészült Busójárás történeti, művészettörténeti háttere bontakozik ki. Az eredeti mű a Mohácsi Polgármesteri Hivatal dísztermének falát díszíti, így tárlatunkon a kárpit nagyméretű másolata beszéli el a 18. század óta létező mohácsi búsójárás népszokásait, hagyományait. A narratív falikárpit a Brüsszeli Világkiállításon Diplome d’Honneur díjat kapott, amelynek révén Bán István elindult a nemzetközi hírnév felé. Ezt követően Tumpek Eta, a Néprajzi Múzeum textilrestaurátorának előadásában Bán István szövött kárpitjának restaurálás-történetébe nyerhetünk betekintést: szót ejtünk a szövött kárpitok készítésének technikájáról, a figurális (narratív) és nonfiguratív gobelinek szövési nehézségeiről, valamint a tisztítás, konzerválás módjairól és alapvetően a textilek restaurálásának módszereiről. Az előadásra a kiállítótérben kerül sor, amely lehetőséget kínál a műtárgyak közvetlen megtekintésére és az adott beavatkozás minél pontosabb megértésére is. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

2020. október 22., csütörtök 17.00-18.00 A felrobbantott tér Bán István kárpitjain: Absztrakció a szocialista iparművészetben – Kurátori tárlatvezetés

Bán István óbudai textilművész az 1950-es évek végétől tervezte és szőtte klasszikus témájú, kompozíciójú és technikai megoldású falikárpitjait és szocreálnak nevezett alkotásait, amelyeken sok esetben az ábrázolás konkrét tárgya vagy tere a képanalízis eredményeként feldarabolásra, mikroszkóp alá helyezésre, a szerkezet dekonstruálására került. A művész kárpitjain egy mákgubóból (Vörös és fekete) vagy egy egzotikus tollú állatból (Kék madár) a konkrét látványt lecsupaszítva bontja ki a formákat. A tárlatvezetés az avantgárd irányzatok egyik művészeti formanyelvét, az absztrahálást helyezi górcső alá és segítséget kínál a nonfiguratívnak nevezett művek befogadására. Kapcsolódó kiállítás: „Bán&Lazetzky – Egy óbudai művészcsalád”

A Budapest Art Week programjaira karszalagvásárlás és regisztráció a fesztivál honlapján lehetséges: www.bpartweek.hu

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése