június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
BUDAPEST ART WEEK 2018

Óbudai Múzeum  és Goldberger Textilipari Gyűjtemény programok

A Zichy Kastély titkai – történeti séta

Az óbudai Zichy kastély nem csupán a Fő tér egyik legfőbb látványossága, de otthont ad több múzeumnak és kulturális programnak is. Bár a környéken élők számára szinte mindennapi helyszínnek számít, története mégsem igazán ismert. Az épület a magyar történelem egy különleges időszakában született, amikor a főuraknak lakhelyük nem csak életteret adott, de reprezentálta is őket. Mikor és ki építette a kastélyt? Pontosan milyen funkciót láttak el a különböző épületszárnyak? Mi volt az épület sorsa és milyen átépítéseket láthatunk jelenleg? A séta során a barokk korszak Óbudát érintő fontos eseményeit is felelevenítjük

Találkozó Időpont: 2018. 04.17. 17:00 óra – HÉTFŐ

Találkozó helyszíne: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 20 fő

,,TEMPLOMOK A TALPUNK ALATT” – REJTŐZKÖDŐ TEMPLOMAINK, KOLOSTORAINK

A középkori Óbuda – a budai Várhegyen álló új királyi központ elkészültéig „Buda” – kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A 11-13. század során a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja. Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait, és magát a királyi majd királynéi várat is, a séta során megpróbáljuk rekonstruálni a középkori várost. A séta állomásai: Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Óbudai Múzeum pincéjében látható 14. századi gótikus Szűz Mária templom alapfalainak részlete és nemrég nyílt állandó kiállítása* – Református templom és parókia pincéje, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei.

*Az Óbudai Múzeum különleges helyszínen berendezett új, állandó középkori kiállításában, látogatóink megismerkedhetnek a középkori főtéren állt gótikus Szűz Mária templom és az árpád kori Szent Péter templom történetével, alapításával, pusztulásával, valamit Óbuda híres mecénásával, Lokietek Erzsébet királynéval.

Találkozó Időpont: 2018. 04.18. 16:00 óra – SZERDA

Találkozó helyszíne: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 30 fő

„A Goldberger…” – tárlatvezetés a Goldberger Textilipari Gyűjtemény állandó kiállításában

Az Óbudai Múzeum–Goldberger Textilipari Gyűjteménye új állandó kiállításával méltó emléket kíván állítani az 1784-ben, Goldberger Ferenc által alapított, és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének.

A kiállításnak kettős küldetése van: Egyrészt, öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amely során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nem csak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplőjévé vált a korabeli magyar gazdaságnak, Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez.

Másrészt kiállításunk arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.

Találkozó Időpont: 2018. 04.19. 19:00 óra – CSÜTÖRTÖK

Találkozó helyszíne: Goldberger Textilipari Gyűjtemény, 1036 Lajos utca 136-138.

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 20 fő

 

A Goldberger Műhely bemutatja: Festőnövényes mini workshop az Óbudai hosszú estén

Látogatható: 2018. 04.19. 16:00-20.00 óra – CSÜTÖRTÖK

Találkozó helyszíne: Goldberger Textilipari Gyűjtemény, 1036 Lajos utca 136-138.

Időtartam: egy-egy fő kb 20-30 perces elfoglaltság

Maximum létszám: nincs megszabott

 

A fikciótól a valóságig – kurátori tárlatvezetés az Óbudai Múzeum időszaki kiállításában

Óbudai veduták, metszetek és térképek 1600-tól 1873-ig. Az Óbudai Múzeum időszaki kiállítása Óbudát vizuális módon kívánja megragadni és bemutatni az újkortól a város egyesítéséig, 1873-ig.

A kiállításban tematikai egységek időrendben követik egymást, amelyben metszeteken, városlátképeken és térképeken keresztül tárul fel az elfeledett, vagy véletlenszerűen ábrázolt Óbuda városrésze, hol a fantázia és fikció, hol a valóság és részleges fikció határmezsgyéjén mozogva. A kiállítás betekintést nyújt egy 18-19. századi földmérő-és kartográfus műhelyébe korabeli eszközökkel és metszetekkel, valamint leírásokkal illusztrálva a tevékenységét, valamint helyet kap egy 19. századi metszetkészítő eszköztára és művészeti produktumai. A tárlat során a metszeteken és térképeken keresztül megérthetjük az újkor művészi és funkcionális vizuális kultúráját és szemléletmódját.

Időpont: 2018. 04.20. 11:00 – PÉNTEK

Helyszín: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 60 perc

Maximum létszám: 15 fő

„Játék a városban” – kurátori tárlatvezetés

Tárlatvezetésre invitáljuk a látogatót egy olyan állandó gyűjteményben, ahol a kiállításrendezési koncepció elmozdul a korábbi – fiúknak-lányoknak szánt játékok – megközelítéstől, helyette a gyűjteményi anyag minél szélesebb körű bemutatását célozza meg és a tárgyi anyag jellegéből kiindulva egy városi teret vizionál, ami így ráadásul az Óbudai Múzeum várostörténeti profiljához is illeszkedik. Az egyes színterek jól definiált hátteret adnak az adott műtárgyi egységekhez, így jelenítve meg Magyarország 1990 előtti emblematikus polgári és szocialista játékait, többek között babákat, bababútorokat, autókat, építő- és társasjátékokat, lemezjátékokat. A város tematikájába berendezett körülbelül 1200 tárgyon keresztül nyomon követhetjük a játékgyártás történetét, a játék szerepét a gyermek személyiségfejlődésében, az alkalmazott gyártási technológiát, anyaghasználatot, formatervezést.

Időpont: 2018. 04.20. 15:00 – PÉNTEK

Helyszín: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 30 fő

„Kéktúra” – tematikus tárlatvezetés

A „Kéktúra” keretében az Óbudai Múzeum muzeológusa speciális tárlatvezetést tart a hazai kékfestésről és kartonnyomásról a Goldberger gyár öt nagy korszakán keresztül. Ennek keretében a látogatók bepillantást nyerhetnek a korai, 18. század végi kékfestés-és kartonnyomás eszközkészletébe, technikájába, technológiájába, a kézi nyomás, majd a fokozatosan gépiesített, nyomott mintás textilkészítés rejtelmeibe és az emögött álló művészeti koncepcióba is. A színes kelmenyomás történetén keresztül feltárul a magyar mintakincsgyűjtés és a reformkor nemzeti ellenállásának története, élén az ikonikus kékfestővel. A tárlat 4. korszakában arra is választ kaphatnak a látogatók, hogy a vegyi ipar fejlődésével mikor és hogyan váltotta fel a természetes színezőanyagokat a modern korszak innovációja, a szintetikus indigó és a szintetikus kelmék, amelyek ezer színben pompázhattak például Goldberger Bermberg Parisette néven is.

Időpont: 2018. 04.21. 14.00 – SZOMBAT

Helyszín: Goldberger Textilipari Gyűjtemény, 1036 Bp., Lajos utca 136-138.

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 30 fő

A MANUFAKTÚRÁTÓL A STARTUPIG: VÁLLAKOZÁSI KIHÍVÁSOK EGYKOR ÉS MOST című tárlatvezetés

A tárlatvezetés fókuszában az egykor világhírű Goldberger Textilgyár több, mint 200 éves története, vezetőinek elhivatottsága és progresszív szemlélete állt, amelyből kiindulva eljutottunk a design területén ma működő innovatív vállalkozások bemutatásáig. Az 1784-ben Óbudán alapított kékfestő manufaktúrából az 1930-as évekre a Goldberger Textilgyár világsikerű, több, mint 40 országba exportáló nagyvállalattá fejlődött, hála Goldberger Leó és az őt megelőző generációk kitartó munkájának és korát megelőző szemléletének. A vezetésen összevetettük, hogyan működött a két világháború közötti időszakban a marketing és a kommunikáció, és a mai piacon való érvényesüléshez ebből mi szolgálhat számunkra tovább vihető példaként. A vezetésen arra a kérdésre kerestük a választ a látogatókkal közösen, hogy vajon mi szükséges a 21. század sikeres design vállalkozásainak létrehozásához és működtetéséhez? Az ingyenes programon 4 érdeklődő vett részt.

Találkozó Időpont: 2018. 04.22. 10:30 óra – VASÁRNAP

Találkozó helyszíne: Goldberger Textilipari Gyűjtemény, 1036 Lajos utca 136-138.

Időtartam: 90 perc

Maximum létszám: 20 fő

 

„Óbuda eltűnt utcái” – történeti séta

Egyszer volt, holt is volt – teszik fel sokan a kérdést, akik a szürke panelrengetegben keresik a valamikori, ódon Óbuda utcácskáit, házait. Az múzeumi séta során a résztvevők megismerkedhetnek ezeknek a különböző okok miatt (hídépítés, szanálás, panelépítés) eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésével, történetével és fontosabb épületeivel Belső-Óbudán. A program során felidézzük a régi városrész elfelejtett hangulatát és világát.

Találkozó Időpont: 2018. 04.22. 10:30 óra – VASÁRNAP

Találkozó helyszíne: Óbudai Múzeum, 1033 Bp., Fő tér. 1 (bejárat a Szentlélek tér felől)

Időtartam: 90-120 perc

Maximum létszám: 30 fő

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése