június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Az Óbudai Múzeum országos ITT helytörténeti konferencia felhívása 2023

Dátum: 2023. november 27-28.

Helyszín: Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye, 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.

Az Óbudai Múzeum helytörténeti konferenciát és módszertani műhelyt szervez 2023. november 27-28-án Budapest főváros egyesítésének 150. és az Óbudai Múzeum alapításának 50. évfordulójának alkalmából, Helyben történt címmel.
A múzeum 2023. évi ITT helytörténeti tanácskozása hagyományteremtő szándékkal indul, amely a tervek szerint a következő években újabb és újabb témák köré rendeződve kerül megrendezésre. Célunk, hogy ne csupán a kutatások bemutatásának platformja legyünk, hanem a résztvevők közötti kapcsolatok és együttműködések előmozdítására is lehetőséget nyújtsunk.

A konferencia célja:

A konferencia elsődleges célja a résztvevő gyűjteményekben és intézményekben zajló azon helytörténeti kutatások és jó gyakorlatok bemutatása, amelyek a lokális ismeretanyag megőrzésére és széleskörű ismertetésére vonatkoznak.

Az elméleti előadások mellett, a konferencia másik eleme a gyakorlatban alkalmazható módszertani foglalkozások bemutatása, ismeretátadási műhely. E gyakorlati műhelymunkákon a kutatási készségek fejlesztése, új módszerek alkalmazása és a helyi történelmünk megértéséhez szükséges innovatív megközelítések felfedezése kerül a fókuszba.

A rendezvény célja, hogy platformot biztosítson az együttműködéseknek, a kritikus vitáknak és az olyan kutatások megismertetésének, amelyek feltárják és megőrzik elődeink történeteit. Terveink között szerepel, hogy a megvalósult előadások és workshopok anyagait konferenciakötet formájában is kiadjuk.


Csatlakozzon hozzánk előadóként! ITT – Identitás, Történet, Tudomány

Fontos dátumok:

 • Az absztraktok benyújtásának határideje: 2023. szeptember 06., 14.00
 • Az elfogadásról szóló értesítés: 2023. szeptember 18.
 • Regisztrációs időszak vége: 2023. november 15.
 • Részletes program meghirdetése: 2023. november 6.
 • Konferencia időpontja: 2023. november 27-28.

Tematikák:

Lehetőséget biztosítunk minden helytörténeti témában jártas kutatónak, tudományos munkatársnak, kulturális és ismeretátadási szakembernek, hogy a konferencia témájához kapcsolódóan nyújtsanak be előadásokat és jó gyakorlatokat. Két típusú megnyilvánulási lehetőséget biztosítunk a beadott témától függően: 20 perces, mélyebb előadás és 8-10 perces, bemutató jellegű előadás. A beadványok a helytörténet lehetséges témájának alábbi köreit vizsgálhatják többek között, de nem kizárólagosan:

Helytörténeti és módszertani témák:

 • Kiemelkedő személyiségek és a közösségre gyakorolt hatásuk: Milyen hatással van egy-egy kiemelkedő személy a hely történelmére, és személye mennyiben befolyásolja a jelent.
 • A helyi történelmet alakító események és folyamatok hatása: Milyen hatással voltak a történelmet meghatározó események, nem esemény szintű változások a helyi történelemre.
 • Közösségi elkötelezettség és részvétel: Kezdeményezések, amelyek aktívan bevonják a közösséget a helyi történelem, a hagyományok feltárásába, megőrzésébe és megosztásába.
 • Ismeretátadás a múzeumpedagógia módszereivel: A helyi kultúra és történelem oktatásának a múzeumpedagógiai stratégiába való integrálásával és megvalósításával kapcsolatos jó gyakorlatok, amelyek a programok résztvevőiben a helyi örökség iránti kötődést ápolják.
 • Digitális történetmesélés: A digitális eszközök, platformok és technológiák használata a helyi identitás mélyebb megismeréshez és a szélesebb körben való ismeretátadáshoz.
 • Közösségek közötti kapcsolatok: A közösségek közötti eszmecserét elősegítő, a különböző helyi közösségek között hidat teremtő és a kölcsönös megbecsülést elősegítő gyakorlatok vizsgálata.
 • Egyéb, kapcsolódó tematikák

A jelentkezőket arra kérjük, hogy a legfeljebb 300 szavas összefoglalójukat küldjék el részünkre ezen a jelentkezési íven 2023. szeptember 06., 14.00-ig!

https://forms.office.com/e/41WMDLUZsQ

Az eredményről 2023. szeptember 18-át követően írásban küldünk kiértesítést.

Felmerülő kérdések esetén keressék múzeumunk munkatársait bizalommal az
ittkonferencia@obudaimuzeum.hu címen.

Találkozzunk ITT!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése