április 2024
hKscpsv
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Óbudai írók, írók Óbudán - kurátori tárlatvezetés az időszaki kiállításban
2024. április 11.
16:30
12
13
14
15
16
17
18
19
20
BETELT! - Óbudai írók nyomában - tematikus séta
2024. április 20.
10:30
21
22
23
24
25
26
27
Szent György napok Óbudán
2024. április 27.
09:30
28
29
30
1
2
3
4
5
Ars Sacra Fesztivál 2021. szeptember 4-12.

2021-ben tizenöt éves jubileumát ünnepli az Ars Sacra Fesztivál, amely ebben az évben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal egy időben, szeptember 4. és 12. között kerül megrendezésre. A fesztivál ingyenes programjai a hit és szakralitás különleges világába kalauzolják vendégeiket.

 

Az Óbudai Múzeum programjai:

2021. szeptember 5., vasárnap 14.00-16.30 Felekezettörténeti séta

Óbuda vallásos élete a város történelméhez hasonlóan nagyon színes képet mutat. A séta során ennek a vallási életnek a 18-20. századi színtereit járjuk be, lehetőség szerint templombejárásokkal. Meglátogatjuk többek között a pestisjárvány után emelt Szentháromság-szobrot, a Zichyek által építtetett, az ország egyik legszebb, rokokóba hajló szószékével rendelkező Szent Péter és Pál plébániatemplomot, Budapest egyik legkorábbi ma is működő, impozáns zsinagógáját, a főváros legrégebbi református templomát és az újrakezdést is szimbolizáló evangélikus templomot. A séta során, amennyiben lehetőség adódik, templombejárásokat is tartunk.
Vezet: Viszket Zoltán, az Óbudai Múzeum igazgatója, történész-muzeológus

A séta a recepcióról indul. Védettségi igazolványra nincs szükség.

Max létszám: 20 fő, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

 

2021. szeptember 8., szerda 17.00-18.00 Szakrális bolyongások a labirintusok világában – Tárlatvezetés 

A tárlatvezetés a szakralitás és a misztikum jegyében a játékkiállítás műtárgy csoportjai közül a keresztény témájú irodalmi művek mesekönyv illusztrációit vizsgálja, illetve az élet-halál játékokként értelmezhető labirintus társasjátékokat (liba, lépcsős, kígyós), és az ugróiskolákat is áttekinti.

A specifikus tárlatvezetés a napjainkban is közkedvelt ún. lépegetős játékok típusait és azok szimbólumvariánsait (libajáték, létrajáték, majomjáték) vizsgálja. A könyvkiadáshoz szorosan kapcsolódó játékmezők, képes, metszetes játéktáblák története és tipológiája egy mélyebb, az egész európai kultúrát végig kísérő szimbólumra, a labirintusra nyit széles értelmezési kaput. Arra keressük a választ, hogy az ókori görög és latin kultúrában megszülető mitológiai szimbólum, a középkor folyamán hogyan válik fokozatosan az élet-halál sorsjáték jelképévé (például a középkori katedrálisok padlómozaikjain). Azt is végig járjuk, hogy a 17. századtól milyen formában és aktuális tartalommal töltődnek fel a labirintus és útvesztő prototípusok és azok miként válnak az adott korszellem hordozóivá. Végül a szabadtéri ugróiskola majdnem 600 éves történetébe is bepillantunk, amelyet magyar területen beszédesen „kápolnás” játéknak is hívtak.
Tartsanak velünk egy izgalmas labirintus bolyongásra!

Vezet: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

A tárlatvezetésen védettségi igazolvány felmutatásával lehet részt venni. 

Max. létszám: 15 fő, regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

 

Az Ars Sacra Fesztivál teljes kínálatát itt találja

 

Szeretettel várjuk Látogatóinkat!

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése