június 2024
hKscpsv
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
ADVENT ÓBUDÁN 2021 - Programjaink

2021 adventjén az alábbi ingyenes programokkal várjuk Látogatóinkat! 

 

2021. november 30., kedd 17.00-18.00 Pincetúra, kicsit másképp – Tárlatvezetés a föld alatt – BETELT!

Az Óbudai Múzeum pincéjében látható kiállítás a mai Fő téren állt két középkori templom történetét mutatja be. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól 1343-ig királyi, majd a török időkig királynéi központ volt. A város középkori épületei azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így ezen épületek romjai nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőznek. Felszín alá vezető programunk során látogatóink nem csupán az egykori Szűz Mária és Szent Péter templom történetét ismerhetik meg, hanem a 11-14. században Óbudán működő királyi, királynéi központot és Piast (Lokietek) Erzsébet királyné mecénási tevékenységét is.

Helyszín: „Templomok a talpunk alatt” című kiállítás

A tárlatvezetés az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Max. létszám: 15 fő. 

 

2021. december 1., szerda 17.00-18.00 Labirintus, kígyók, létrák: társasjátékaink ősi szimbólumai – Tárlatvezetés

A specifikus tárlatvezetés a napjainkban is közkedvelt ún. lépegetős játékok típusait és azok szimbólumvariánsait (libajáték, létrajáték, majomjáték) vizsgálja. A játékmezők, képes, metszetes játéktáblák története és tipológiája egy mélyebb, az egész európai kultúrát végigkísérő szimbólumra, a labirintusra nyit széles értelmezési kaput. Arra keressük a választ, hogy ez az ókori görög és latin kultúrában megszülető mitológiai szimbólum hogyan és milyen formában vált az élet-halál sorsjátékok prototípusává a középkortól napjainkig. Megismerhetjük közel 600 éves múltra visszatekintő szabadtéri ugróiskolák fajtáit, a magyar területeken is közkedvelt kápolnást. Tartsanak velünk a labirintus bolyongáson!

Helyszín: „Játék a városban” című kiállítás

Max. létszám: 15 fő. 

 

2021. december 3., péntek 15.00-16.00 Adventi pillanatok a klarisszákkal – Középkori séta – BETELT!

A séta során ellátogatunk a klarissza kolostor és templom romjaihoz (Mókus utca – Perc utca sarok), ahol megismerkedünk a klarisszák történetével, a rend alapítójával, továbbá az óbudai kolostort alapító Piast Erzsébet királyné életével és mecénási tevékenységével. Az adventi időszak és Jézus születésének ünnepe az apácák életében mindig kiemelkedően fontos időszakot jelentett, amelynek a karácsonyi éjféli mise volt a megszentelt csúcspontja. Az ehhez kapcsolódó történet pedig arra is fényt derít, hogy miért éppen a televízió védőszentje lett Assisi Szent Klára… Mindemellett megismerhetjük Erzsébet királyné hosszú életének, fiatalos energiájának egy varázserejű, a középkori királyi udvarokat is meghódító elixírhez fűződő titkát, a királyné csodaszerének receptjét pedig a séta résztvevői hazavihetik és karácsonyi ajándékként akár otthon is elkészíthetik!

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Max létszám: 25 fő. 

 

2021. december 8., szerda 17.00-18.00 Ízek, konyhák, receptek. Kalandozás a babakonyhák világában. Karácsonyi különkiadás! – Tárlatvezetés

A kislányok babái köré létrehozott világ, azaz a babaház és berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében pontosan leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Nem volt ez másként a konyhában sem: a lakáskultúra és technológiai változások nyomot hagytak a játéktűzhelyeken, csöpp bútorokon, eszközökön is. Minthogy azonban a babaház sokkal több volt kezdetben, mint egyszerű játék, sőt a 17-18. században még nem is a gyermekek számára készültek, ezért először egy babaház-történeti kitekintést teszünk. Majd nyomon követjük a 20. század konyhai változásait, és azt is megnézzük, mi rotyogott a fazékban a különböző korszakokban, különös figyelmet fordítva az ünnepi menüsorokra.

Helyszín: „Játék a városban” című kiállítás

Max. létszám: 15 fő. 

 

2021. december 10., péntek 15.00-16.00 Krúdy karácsonya Óbudán – Fiktív adventi séta – BETELT!

Hogyan zajlott advent időszaka Óbudán a két világháború között? Hol vásárolhatták meg szeretteiknek a karácsonyi ajándékokat a helybeliek? Milyen népi szokásokat tartottak az ünnepi időszakban az itt lakók? Mindezeket hogyan láthatta az író, az Óbudán élő Krúdy Gyula? E kérdésekre kaphatunk választ adventi tematikus sétánkon, amelyen Krúdy szemszögéből vizsgáljuk meg és járjuk be az egykori Óbuda központját. A séta során bőven lesz szó kisboltokról, szokásokról, ételekről, vendéglőkről, amelyek megismerésében az író szavai és gondolatai is segítségünkre lesznek.

A séta az Óbudai Múzeum recepciójáról indul.

Max létszám: 25 fő. 

 

Programjaink ingyenesek, védettségi igazolvány felmutatását kérjük.

Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az adventi időszakban is!

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése