január 2025
hKscpsv
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Eat-Art - Művészet-e az étkezés?

A múzeumpedagógiai program az Óbudai Múzeumban az „Óbuda – egy város három arca” című állandó kiállításhoz kapcsolódik, amely Óbuda történetét a középkortól a 20. század közepéig mutatja be.

A foglalkozás során megtudhatjuk, hogy a török uralom alatt hogyan változtak az étkezési szokások Magyarországon, a Habsburgok idején milyen ételek kerültek hazánkba, vagy a Zichy család által betelepített nációk vajon milyen ételeket fogyasztottak. Megvizsgáljuk Óbuda kultúrtörténetét az étkezésen keresztül.

Megfigyeljük, hogy a különböző nemzetiségek hogyan étkeztek, festményeken keresztül elemezzük, hogy királyaink korában hogyan nézett ki egy asztali teríték, illetve, hogy ma hogyan ábrázolják a témát kortársaink. Tisztázzuk a felmerülő történelmi és művészeti fogalmakat, mint például, hogy mióta jegyzett a gasztronómia.

A foglalkozás során arra keressük a választ, hogy az étel, az étkezés kultúrája mit közvetít számunkra. Az alkotói feladat során pedig Óbuda történetében fellelhető ételek száraz alapanyagaiból alkotásokat (szobrokat, képeket) készítünk.

Ajánlott korosztály: 14-18 évesek számára
Időtartama: 60 perc
Helyszín: Óbudai Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (bejárat a Szentlélek tér felől)
Érdeklődés, regisztráció: pasti.katalin@obudaimuzeum.hu

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az oldal sütiket és egyéb nyomkövető technológiákat alkalmaz, hogy javítsa a böngészési élményét, azzal hogy személyre szabott tartalmakat és célzott hirdetéseket jelenít meg, és elemzi a weboldalunk forgalmát, hogy megtudjuk honnan érkeztek a látogatóink. Adatvédelmi szabályzat megtekintése